تأثیز تیمارهای مختلف پرایمینگ روی عملکزد جوانه سنی بذر شبذرلاکی در شرایط تنششوری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF03_391
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 391
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خلیل محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد فیولوژی گیاهی دانشگاه لرستان

داود دانایی پاطاوه

دانشجوی کارشناسی راشد فیزیولوژی گیاهی دانشگاه لرستان

مریم نصراصفهانی

استادیار گروه زیست شناسی دانشگاه لرستان

چکیده

جوانه زنی کارآمد بذر و ظهور سریع و یکنواخت گیاهجه در راندمان تولید محصول مهم است . بنابراین استفاده از راهکارهایی برای بهبود جوانه زنی و استقرار گیاهچه برای بالا بردن میزان تولید محصول ضروری می باشد . پرایمینگ به عنوان یک تکنیک ساده پیش از جوانه زنی برای بهبود عملکرد بذر پیشنهاد شده است. در این تحقیق تاثیر تیمارهای مختلف هیدرو و اسموپرایمینگ شامل سلیکون، اوره و KH2PO4 در غلظت و زمان های مشخص 3، 6، 9، و 12 ساعت روی شاخص های مختلف جوانه زنی بذور شبدر لاکی در شرایط تنش شوری (غلظت 50 میلی مولار Na CI) مورد بررسی قرار گرفت . این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد . نتایج آزمایش نشان داد که بذرهای پرایم شده با سیلیکون به مدت 3، 6،9، و 12 ساعت و تیمار بذور با KH2PO4 به مدت 3، 6،9، و 12 ساعت درصد جوانه زنی را در مقایسه با شاهد به میزان معنی داری افزایش داد .به علاوه ، میانگین زمان جوانه زنی د ربذور پرایم شده در شرایط تنش شوری با آب مقطر ، سیلیکون و KH2PO4 به مدت 3، 6، 9 و12 در مقایسه با شاهد به میزان معنی داری کاهش نشان دادند . اما میانگین زمان جوانه زنی در بذور پرایم شده در شرایط تنش شوری با اوره به مدت 6 و 12 ساعت در مقایسه با شاهد به میزان معنی داری افزایش نشان دادند، همچنین سرعت جوانه زنی در بذور پرایم شده در شرایط تنش شوری نشان داد که تیمار بذر با مقطر به مدت 3، 6، 9،و12 ساعت، تیمار بذر با سیلیکون به مدت 3، 6،9، و 12 ساعت و تیمار بذر با KH2PO4 به مدت3، 6، 9 و 12 ساعت و تیمار بذر با اوره به مدت 3 ساعت در مقایسه با شاهد به میزان معنی داری افزایش داد وتیماربذر با اوره به مدت 12 ساعت در مقایسه با شاهد به میزان معنی درای کاهش نشان داد به طور کلی می توان نتیجه گرفت پرایمینگ باعث بهبود مولفه های جوانه زنی شبدر لاکی در شرایط تنش شوری می شود و مقاومت گیاه شبدر لاکی را در مقابل تنش شوری در مرحله جوانه زنی افزایش می دهد.

کلیدواژه ها

شبدر لاکی، تنش شوری، پرایمینگ، جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوانه زنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.