بررسی وارزیابی عوامل فردی و جمعیت شناختی موثربرسطح سلامت خانواردرنواحیروستایی (مطالعه موردی: بخش کونانی شهرستان کوهدشت)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF03_191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 462
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی عبدالهی فرد

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه اصفهان

هادی راستی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه اصفهان

کیوان منصوری

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی، دانشگاه پیام نورتفت یزد

حشمت الله مرادپور

کارشناسی ارشد زمین شناسی مهندسی ،دانشگاه آزادبافق یزد

چکیده

سلامت مقولهای است که نقش آن در ارتقای شاخصهای توسعه انسانی انکار ناپذیر است و در ابعاد مختلف بر فرآیند برنامه ریزی و توسعه نواحی روستایی تأثیر می گذارد. از این رو ارزیابی سطح سلامت خانوار روستایی و تبیین عوامل مؤثر بر آن ضروری به نظر میرسد، که هدف اصلی این پژوهش را تشکیل میدهد. محدوده مورد مطالعه بخش کونانی شهرستان کوهدشت است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی تکمیل پرسشنامه است. از این میان 23 روستا و 305 سرپرست خانوار به طور تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامهها متناسب با سهم جمعیتی روستا توزیع و تکمیل گردید. حجم نمونه بهروش کوکران محاسبه شد. روایی پرسشنامه توسط کارشناسان موضوع مورد تأیید قرار گرفت و پایایی آن به روش کرانباخ با ضریب 0/838 محاسبه گردید. طبق نتایج سطح سلامت خانوار به استثنای بعد پزشکی- بهداشتی -که بیشتر از میانگین نظری( 4/05) ارزیابی شد- در سایر ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و شاخص کل سلامت در حد کمتر از میانگین نظری به ترتیب با درجه میانگین (2/69) و (2/92) ارزیابی گردید. نتایج دیگر پژوهش بیانگر وجود ارتباط معنادار شاخص- های تحصیلات سرپرست خانوار، وضعیت شغلی سرپرست خانوار، میزان درآمد، نسبت اشتغال، نسبت باسوادی خانوار و نوعبیمه درمانی با سطح سلامت خانوار و همچنین عدم وجود رابطه معنادار شاخصهای جنسیت، اندازه خانوار و نوع مالکیتمسکن با سطح سلامت خانوار میباشد. بنابراین طبق نتایج سطح سلامت خانوار در محدوده مورد مطالعه از وضعیت مطلوبیبرخوردار نیست و این امر مستلزم بازنگری در سیاستگذاریها و برنامههای حوزه سلامت روستایی در ابعاد مختلف است.

کلیدواژه ها

سلامت خانوار، عوامل فردی و جمعیت شناختی، بخش کونانی، شهرستان کوهدشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.