مدل های فتوسنتزی گیاهان سه کربنه: رویکردی نوین در بهینه سازی اقلیم گلخانه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش بین المللی پژوهش های کاربردی در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: ICARA01_450
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1065
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی گلستانی

عضو هیات علمی گروه مهندسی فضای سبز، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس- نویسنده مسئول

علی دولتخواهی

دانشجوی دکتری گیاهان زینتی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

بدون شک فتوسنتز یکی از کلیدی ترین فرایندهای فیزیولوژیک در رشدگیاهان بوده و افزایش عملکرد و کیفیت نیازمند فهم مناسبی از اینفرآیند فیزیولوژیک می باشد. تخمین زده شده است که سالیانه بیش از200 میلیارد تن ماده خشک در اثر فرآیند فتوسنتز در سراسر جهانتولید می شود. در فرآیند فتوسنتز صدها پروتین مختلف به همراهتعداد زیادی ترکیبات شیمیایی متفاوت شرکت می کنند. با وجود اینپیچیدگی های، تعدادی عوامل کلیدی مهم وجود دارد که اجازه می دهندفرایند فتوسنتز مدل سازی شود. دو پارامتر کلیدی مدل که در بینگونه های مختلف متفاوت هستند Vcmax (حداکثر میزان کربوکسیلی شدن آنزیم رابیسکو) و Jmax (حداکثر میزان سرعت انتقال الکترون) می باشد. در مدل فتوسنتز، سه فاکتور محدود کننده، ظرفیت فتوسنتزیبرگ را کنترل می کنند که این سه فاکتور به ترتیب: 1 - سرعتفتوسنتز محدود شده توسط آنزیم رابیسکو، 0- سرعت فتوسنتز محدودشده توسط باززایی ریبولوز بیس فسفات و 3- استفاده از تریوز فسفاتمی باشند. اساس کار مدل فتوسنتز به این صورت است که ابتدا مقادیراین سه فاکتور را از طریق معادلات تجربی محاسبه نموده و در نهایتکمترین میزان بدست آمده از این عوامل را از تنفس تاریکی کسر ومیزان فتوسنتر خالص را محاسبه می نماید. از اینرو به نظر می رسداستفاده از این مدل ها در تولید محصولات گلخانه ای می تواندتغییرات سرعت فتوسنتز را همزمان با تغییرات عوامل محیطی پیش بینینموده و بهره وری تولید در شرایط گلخانه را افزایش دهد. هم چنین این مدل ها قادرند به تشخیص و عیب یابی بهتر مشکلات مدیریتی موجوددر گلخانه از لحاظ انتخاب استراتژی آب و هوایی کمک کنند.

کلیدواژه ها

مدل فتوسنتز، گیاهان سه کربنه، گلخانه، بهینه سازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.