ارزیابی تنوع ژنتیکی برای جذب و تجمع عنصر روی و ارتباط آن با تحمل خشکی در ژنوتیپ های جو

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش بین المللی پژوهش های کاربردی در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: ICARA01_213
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 810
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد صادق زاده

استادیار موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور

لیلا قدسی زاد

کارشناس ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

ابراهیم سپهر

دانشیار دانشگاه ارومیه

فرخ رحیم زاده خوئی

استاد سابق دانشگاه تبریز

چکیده

خشکی و کمبود روی (zinc) در خاک های زراعی محدودیت عمده ای در تولید غلات از جمله جو تحت شرایط دیم بوده که باعث کاهش عملکرد و کیفیت محصول می گردد. به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی در بین ژنوتیپ های جو برای کارایی جذب روی، غلظت و میزان روی در بوته و انتقال آن به بذر؛ همچنین بررسی ارتباط بین میزان و غلظت روی در بذر با عملکرد ژنوتیپ ها، تعداد 144 ژنوتیپ جو مشتمل بر ارقام محلی، اصلاح شده و لاین های بومی جو دریافتی از بانک ژن تحت شرایط مزرعه ای بررسی شدند. در مزرعه، آزمایش در قالب طرح لاتیس مربع با 2 تکرار اجرا شد. براساس نتایج تجزیه واریانس، بین ژنوتیپ ها برای صفات غلظت و میزان روی در بوته و بذر و نیز تمامی صفات مورفوفیزیولوژیک اختلاف آماری معنی دار وجود داشت. ضمنا دامنه تغییرات تمامی صفات مورد مطالعه بسیار زیاد بود که نشانگر وجود تنوع ژنتیکی بسیار خوب مابین ژنوتیپ ها برای صفات مورد مطالعه می باشد. غلظت و میزان روی در بوته با صفات غلظت و میزان روی در بذر همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد. به علاوه میزان روی در بوته نیز به دلیل تعدیل اثرات مضر خشکی (کاهش ROS) توانست تاثیر مثبتی بر افزایش عملکرد دانه داشته باشد. بطور خلاصه نتایج این تحقیق، ضمن آشکار کردن وجود تنوع ژنتیکی برای جذب و تجمع روی در بین ژنوتیپ های جو، نشان داد ژنوتیپ های کارا در جذب و تجمع روی در بوته می توانند با تعدیل اثرات مضر تنش خشکی موجب افزایش عملکرد دانه در شرایط دیم شده و نیز باعث بهبود غلظت و میزان روی در دانه گردند.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی، جذب و تجمع روی (zinc)، تعدیل تنش خشکی، بهبود کیفیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.