استخراج و شناسایی ترکیبات شیمیایی گیاه کده (Bromus tomentellus)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش بین المللی پژوهش های کاربردی در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: ICARA01_138
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1966
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی لله رئوف یراد

دانشجوی دکتری مرتعداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

عطاالله ابراهیمی

ستاره باقری

زهرا شجاعی اسعدیه

چکیده

اسانس ها یا روغن های فرار از جمله مواد مؤثره گیاهان هستند که شامل مخلوط پیچیده ای از مواد شیمیایی آلی مثل ترپنوییدها ، آلدئیدها ، الکل ها ، استر ها و ستن ها و ...می باشند. اسانس ها نوعی ترکیبات فرار بوده که از تقطیر مواد فرار موجود در اندام های مختلف گیاهان تازه یا خشک همراه با بخار آب بدست می آید و وزن مخصوص آنها غالبا از آب کمتر است. گیاه کده (Bromus tomentellus)، از گونه های شناخته شده علوفه ای مراتع ایران بوده که از دیر باز به عنوان یک علف هرز در مزارع غلات به خصوص گندم حضور داشته است. هدف: بررسی میزان مواد مؤثره گیاه گل کده (B. tomentellus) در مراتع کرسنک استان چهار محال و بختیاری، جهت پی بردن به خصوصیات شیمیایی آن بود. به این منظور، نمونه هایی در طول 6ترانسکت 200 متری در مرحله رویشی برداشت شد. تهیه اسانس و عصاره گیری نمونه توسط دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب انجام شد. جهت شناسائی و تجزیه اسانس از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگارجرمی (GC-MS (Agilent 6890 استفاده شد. شناسایی ترکیبات با بررسی طیف های حاصله و مراجعه به کتب مرجع صورت گرفت. نتایج حاصله نشان داد که 52 نوع ماده شیمیایی مختلف در این گیاه وجود داشته که عمده ترین آنها شامل ترکیبات***** میباشند. از طرف دیگر نتایج حاصله نشان دهنده این است که بیشتر ترکیبات موجود در این گیاه ناشناخته میباشند. با توجه به اهمیت این گیاه در علوم منابع طبیعی، علوم دامی و... انجام تحقیقات و پژوهش های بیشتر جهت شناخت ترکیبات شیمیایی این گیاه ضروری میباشد.

کلیدواژه ها

کده، مواد مؤثره، کروماتوگرافی گازی، کرسنک و استان چهار محال و بختیاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.