تعیین سطح برخوداری دهستان الاداغ شهرستان بجنورد با استفاده از تکنیک های برنامه ریزی( Guttman scale)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در جغرافیا و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: GEOGRAPHY02_197
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثنا رحمانی

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری،دانشگاه بجنورد

سید حسن رسولی

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری

ایمان میرزازاده

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری،مدرس دانشگاه پیام نور بجنورد

چکیده

نخستین قدم در برنامه ریزی توسعه منطقه ای، شناسایی وضع موجد آن مناطق می باشدکه این شناسایی مستلزم تجزیه و تحلیل بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن می باشد. برای تخصیص اعتبارات و منابع میان روستاها و به منظور سازماندهی بهینه نظام سکونتگاهی، شناسایی جایگاه آن روستا در دهستان مربوطه و رتبه بندی سطوح برخورداری ضروری است.سیاستگذاران برنامه ریزی را با تاکید بر توان های محیطی نواحی مدنظر قرار داده اند.غالبا این روش ها در زمینه های محیطی،اقتصادی،اجتماعی،سیاسی و فرهنگی مورد مداقه قرار می گیرد. یکی از آثار عدم تعادل در بهره گیری از مواهب و سطح برخورداری هستند به مناطقی که دارای سطح برخورداری بیشتر هستند می باشد. این مقاله بر آن است که با تعیین سطوح برخورداری روستاهای دهستان الاداغ شهرستان بجنورد از لحاظ برخورداری از شاخص های زیربنایی، شاخص های بهداشتی-درمانی، شاخص های اموزشی-فرهنگی، شاخص های اقتصادی به منظور ساماندهی بهینه نظام سکونتگاهی پرداخته که برای تعیین سطوح برخورداری از مدل گاتمن( Guttman scale ) در قالب شاخص های فوق به روش کتابخانه ای و منابع و سازمان های مربوطه در سطح دهستان استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که سطح برخورداری بین روستاهای دهستان الاداغ متفاوت بوده و دارای اختلاف و نابرابری می باشد. بطوریکه از مجموع ۳۹ روستای این دهستان ۲۶ روستا در حال توسعه و ۷ روستا در سطح توسعه یافته، ۲ روستا نیز در سطح توسعه نیافته قرار دارند.

کلیدواژه ها

توسعه منطقه ای،سطوح برخورداری، مدل گاتمن،بجنورد،الاداغ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.