بررسی اثر حاشیه نشینی بر شاخص اقتصادی و زیست محیطی در رسیدن به پایداری شهری ( مطالعه موردی : شهر زابل)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در جغرافیا و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: GEOGRAPHY02_170
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1482
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر کیانی

عضو هیات علمی جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه زابل

فاطمه جوان پور

دانشجو کارشناسی ارشد،رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه زابل

چکیده

حاشیه نشینی و یا به تعبیر امروزی اسکان غیر رسمی، پیامد شهرنشینی و انتقال به پارادایم اقتصادی اجتماعی صنعتی شدن است. بافت های حاشیه ای با اسکان غیر رسمی، به دلیل فرسودگی و نارسایی های کالبدی، کمبود خدمات و زیرساخت های شهری مناسب از یک سو و شرایط نامطلوب زیست محیطی و انواع مسائل اجتماعی-فرهنگی و اقتصادی از دیگر سوی، به شدت نیازمند اقداماتی در جهت احیاء، توسعه و ساماندهی می باشند. تحقیق حاضر ضمن بررسی حاشیه نشینی و علل شکل گیری آن در شهر زابل به بررسی اثرات زیست محیطی و اقتصادی حاصل از این پدیده بر کیفیت زیستی شهرنشینان شهر پرداخته است. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و بررسی های میدانی می باشد که در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای اماری و برای آزمون اطلاعات تحقیق از آزمون (خی دو) بهره گرفته شده است. نتایج نشان دهنده ان است شاخص های بیکاری و افزایش درآمد از بین شاخص های اقتصادی به ترتیب بیشترین و کمترین وزن را به خود اختصاص داده اند و شاخص آلودگی هوا و وجود فاضلاب های رها شده شهری از بین شاخص های زیست محیطی به ترتیب بیشترین و کمترین وزن را به خود اختصاص داده است. در مجموع نتایج حاکی از آن است امکانات و خدمات مختلف شهری و میزان توزیع مناسب ان در مناطق مختلف و تکمیل استاندارد سرانه آن، نسبت مستقیمی با رشد و یا عدم رشد نواحی حاشیه نشین شهر زابل دارد. و حاشیه نشینان شهر از حداقل امکانات و خدمات شهری و اقتصادی و زیست محیطی برخوردار است.

کلیدواژه ها

حاشیه نشینی،شهر زابل،توسعه پایدار،شاخص اقتصادی،بافت فرسوده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.