تبیین هدف به عنوان محور آگاهی وضعیتی؛ مقدمه ای برای کسب اشتراک آگاهی وضعیتی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی فرماندهی و کنترل ایران (C۴I)
  • کد COI اختصاصی: CCCI08_121
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1458
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود فرجیان شوشتری

دانشجوی دکتری مهندسی فناوری اطلاعات

مهدی نقیان فشارکی

دانشیار دانشگاه صنعتی مالک اشتر

چکیده

هدف، مفهوم شناختی 2 وسیع و فراگیری است که در جنبه های مختلفی از فعالیت انسانی بروز و ظهور دارد. از نیت بسیار نزدیک به عمل، تا انگیزه های بسیار دور فردی، از اهداف عملیاتی در یک گروه ، تا اهداف راهبردی و مأموریت های کلان یک سازمان بزرگ، همگی گونه هایی از مفهوم مشترک هدف را معرفی می کنند. در منابع متنوعی از دانش ها و فناوری مختلف ، به ارزش و اهمیت این مفهوم و نیاز به کسب آگاهی و شناخت صحیح از آن در همکاری ها ، توجه شده است. از سوی دیگر، یکی از مفاهیم بسیار پرکاربردی که در زمینه ی شناخت و آگاهی انسان از پیرامون خود مطرح شده، مفهوم آگاهی وضعیتی است. به دلیل کاربردهای متنوع و قدرتمند این مفهوم در تبیین شناخت عامل انسانی، نظریات و مدل های متنوعی برای تبیین آگاهی وضعیتی ارائه شده است. نظریات آگاهی وضعیتی عمدتاً به تبیین ماهیت و ارائه ی تعریف از آن پرداخته و مدل های آگاهی وضعیتی به نحوه ی شکل گیری و فرایند نیل به آگاهی وضعیتی توجه داشته است. مقاله ی حاضر با بررسی مهمترین این نظریات و مدل ها، یعنی نظریات کامپنیون و همکاران، اندسلی، فریکر، هانکوک و اسمیت؛ همچنین مدل اندسلی مبتنی بر تئوری اطلاعات، مدل اسمیت و هانکوک مبتنی بر تئوری شناخت توزیع شده و مدل بدنی و میستر مبتنی بر تئوری فعالیت، به بررسی نقش هدف در شکل گیری آگاهی وضعیتی پرداخته و آن ها را از دیدگاه میزان و نحوه ی تأثیرگذاری هدف روی آگاهی وضعیتی مقایسه نموده است. از این رهگذر مقاله حاضر مدعی است که علی رغم گونه گونی و گستردگی مفهوم هدف در فعالیت های مختلف انسانی، می توان آن را به عنوان یک مفهوم محوری و وحدت بخش در تحلیل فعالیت هایی که مستلزم مطالعه ی آگاهی وضعیتی است؛ بکار گرفت

کلیدواژه ها

آگاهی وضعیتی ، مدل اندسلی ، مدل اسمیت/هانکوک ، مدل بدنی/میستر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.