تاثیر نور ورنگ بر ایجاد حس مکان درهنر و معماری اسلامی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس تخصصی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: AAUC01_219
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 935
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم مرادی

استادیار گروه باستان شناسی/دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام

حامد مرادی

دانشجوی کارشناسی ارشد/دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام

مینا سهرابی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد/دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام

چکیده

نور و رنگ عناصری هستند که از دیر باز نقش مهمی در معماری سنتی ایفا کرده اند. نور بعنوان غیر مادی ترین عنصر محسوس طبیعت همواره از عوامل موثر بر ارزش فضایی است. در معماری اسلامی تحت تاثیر تفکرات دین اسلام، نور نمادی از ملکوت و عالم ربانی است. این نگرش باعث شده است که معمار مسلمان با هدایت این عنصر خدایی و مقدس به فضای معماری ویژگی های خاصی از جمله حس مکان را به وجود بیاورد. این تحقیق از نوع بنیادی نظری است که به روش تفسیری-تاریخی انجام گرفته است و براین فرضیه استوار است، که به نظر می رسد نور در کنار عاملی همچون رنگ می تواند نقش موثرتری را در ایجاد حس مکان ایفا کند. وبه این نتیجه رسیده است که نور نمادی است که به صورت طبیعی و نه قرار دادی در ناخودآگاه جمعی انسان جای دارد و می تواند با شدت خود در کنار رنگ بوجود آورنده ی عمیق ترین احساسات باشد ونقش وصل به عامل معنا و ما بعدالطبیعه را ایفا و به ایجاد حس مکان در فرد کمک کند.

کلیدواژه ها

نور و رنگ ، حس مکان، معماری اسلامی، هنر و عرفان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.