کاربرد خط کوفی در کتیبه های دو منار غزنه و منار ایاز در دوره غزنویان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس تخصصی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: AAUC01_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهتاب مبینی

استادیار گروه هنر، دانشگاه پیام نور

زهرا قندی

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشگاه پیام نور، ایران

چکیده

کتیبه نگاری بناها در هر دوره تاریخی اطلاعات درباره روش کتیبه نگاری و سبک خوشنویسی رایج در کتیبه های آن دوره ارائه می دهد. با توجه به این که کتیبه های بناهای دوره غزنوی کمتر بررسی شده است و کتیبه های روی مناره ها نسبت به ابنیه دیگر کمتر مورد توجه بوده اند، لذا نیاز به تحقیق درباره کتیبه های مناره های دوره غزنوی احساس می شود. دو منار غزنه در شهر غزنه و منار ایاز در خراسان از شاهدان عظمت هنر غزنوی هستند که کتیبه های آنها دارای صفات ویژه ی هنر عهد غزنوی (عظمت و شکوه) می باشند. در این مقاله سعی شده است تا مقایسه ای در مورد کتیبه نگاری این مناره ها از نظر موضوع و نوع خط کوفی انجام شود و هدف این مقاله پاسخ به این سوال است که ویژگی های خط کوفی کتیبه های مناره های غزنه و منار ایاز از نظر موضوع و نوع خط کوفی چیست. فرض بر آن است که خط کوفی کتیبه های دو منار غزنه با کتیبه منارایاز از نظر موضوعی ونوع خط کوفی تفاوت دارند. بررسی این موضوع از طریق مطالعات کتابخانه ای انجام شده است و نتیجه بدست آمده از بررسی کتیبه های این مناره ها آن است که موضوع خط کوفی به کار رفته در دو منار غزنه، معرفی بانی و در منار ایاز، معرفی بانی و آیه 33 سوره فصلت قرآن مجید می باشد و نوع خط کوفی درمناره های غزنه، ککوفی معقد ودرمنار ایاز، کوفی کهن می باشد، حال آن که هر دو کتیبه نگاری درعهد غزنوی انجام شده است.

کلیدواژه ها

خط کوفی، مناره، کتیبه نگاری، غزنه ، ایاز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.