ارزیابی مدل HEC-HMS به منظور برآورد هیدروگراف سیلاب رودخانه پلاسجان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی مدیریت و مهندسی سیلاب با رویکرد سیلاب های شهری
  • کد COI اختصاصی: IFMC03_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 774
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه بحری

کارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی و مدرس دانشگاه

بهمن احمدی توانا

مدیر آموزش های کوتاهمدت پژوهشکده سوانح طبیعی

علی اکبر سرمدی

مدیر گروه برنامه ریزی اجتماعی اقتصادی پژوهشکده سوانح طبیعی و مدرس دانشگاه

چکیده

سیلاب به عنوان یکی از بالایای طبیعی آثار جبران ناپذیری بر بخشهای مختلف جامعه وارد میسازد. لذا شناخت این پدیده و شبیه سازی آن راهگشای مدیریت همه جانبه حوزههای آبخیز میباشد. مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS کاربرد وسیعی در شبیهسازی سیلاببسایاری از نقاط دنیا یافته است. در این مطالعه به ارزیابی کارایی این مدل در شبیهسازی سیلاب رودخانه پلاسجان پرداخته شده است. جهت واسنجی مدل از 3 رخداد و جهت اعتبارسنجی آن از 6 رویداد بارندگی و سیلاب متناظر استفاده گردیده است. روشهای محاسبات تلفات رواناب و انتقال به ترتیب روش شماره منحنی SCS هیدروگراف واحد SCS و زمان تاخیر در نظر گرفته شد. نتایج آنالیز حساسیت مدل بیان داشته که شماره منحنی و تلفات اولیه تأثیر گذارترین پارامترها بر دبی اوج سیلاب میباشند. نتایج مرحله واسنجی استفاده از مدل بدون واسنجی و با تکیه برآورد پارامترهای مدل با استفاده از روابط تجربی راعامل ایجااد خطا در شبیه سازی سیلاب ذکر شده است. نتایج مرحله اعتبارسنجی با توجه به وسعت زیاد و بارشهای غیر فراگیر در منطقه مطالعاتی این اختلاف در شبیه سازی قابل قبول می باشد. در هیدروگرافها با سیلابهای چند قله ای مشاهده شده که مدل نقاط حداکثر حداق و زمان رسیدن به حداکثر سیلاب را بخوبی شبیه سازی نموده است که این نشان از توانایی مدل در شبیهسازی سیلابها است. اختلافهای دبی حداکثر کمتر از اختلاف حجم سیلاب بوده بدین ترتیب میتوان بیان داشت که مدل در شبیه سازی دبی اوج دقت بیشتری نسبت به حجم سیلاب دارد.

کلیدواژه ها

اعتبارسنجی آنالیز حساسیت دبی اوج حجم سیلاب واسنجی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.