بررسی سیر تحول سبک و عناصر تزئینی در معماری ایران (نمونه موردی دوره صفویه)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی انسان، معماری، عمران و شهر
  • کد COI اختصاصی: ICOHACC01_490
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1632
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی نیکنام

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین الملل، واحد جلفا، گروه هنر و معماری، جلفا، ایران

الناز حنیف نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بین الملل، واحد جلفا، گروه هنر و معماری، جلفا، ایران

نسیم نجفقلی پور کلانتری

دانشجوی دکتری معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، گروه هنر و معماری، تهران، ایران

چکیده

دوره صفوی را بدون شک باید از درخشان ترین ادوار تاریخ معماری و شهرسازی ایران دانست. ابعاد گوناگون این اتفاق مبارک که دیگر هیچ گاه در تاریخ مکرر نشد شایسته آن است که بیش از این ها مورد بررسی و پژوهش قرار گیرد. اعلام مذهب شیعه اثنی عشری به عنوان مذهب رسمی کشور، ایجاد حکومت مرکزی مقتدر، امنیت ناشی از ثبات حکومت، ابداعات و پیشرفت فناوری ساختمان، توسعه شهر ها در اثر توسعه اقتصادی و خوی و خصلت هنر دوستی و هنر پروری پادشاهان صفوی به ویژه شاه عباس اول از جمله عوامل موثر در رشد و شکوفایی بی نظیر معماری و شهرسازی در آن دوران به شمار می آیند. همپای شکوه و عظمت گونه های مختلف معماری، طراحی و ساخت بناها مبتنی بر تجارت پیشین به اوج خود رسید. لذا در این پژوهش با هدف بررسی سیر تداوم عناصر تزئینی معماری اسلامی ایران باستان و همچنین الهام گرفتن از تزئینات و معماری دوره صفوی و حتی الامکان زنده کردن معماری اصیل ایرانی با بکار بردن نمونه ای از این تزئینات در معماری کنونی باعث آشنا نمودن بیش از پیش گردشگران با معماری ای رانی و شاهکارهای تزئینی آن شویم. که نتایج بدست آمده نشان می دهد با توجه به اینکه پایان دوره صفویه مصادف بود با پایان تزئینات معماری اسلامی در ایران، لذا این دوره را می توان اوج شکوفایی به کارگیری تزئینات در معماری ایران دانست که امید است با بررسی عناصر تزئینی در این دوره و انتقال آن به معماری نوین ایران، شاهد تاثیر سبک های آن دوره در معماری کنونی ایران باشیم. روش مورد استفاده در این پژوهش نیز توصیفی- تحلیلی می باشد.

کلیدواژه ها

معماری ایرانی ، معماری اسلامی ، تزئینات ، دوره صفویه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.