ارزیابی نقش توسعهی فیزیکی ناپایدار در آسیب پذیری شهرها در برابرمخاطرات محیطی مطالعهی موردی: شهر ماکو

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم زمین و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ESUD01_122
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 607
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن احمدزاده

عضو هیئت علمی گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران.

الهه نوری

دانشجوی کارشناسی برنامه ریزی شهری و عضو مرکز استعداد درخشان دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

یکی از کانونهای عمدهی مطالعات روابط انسان و محیط پرداختن به مخاطرات است. شناخت خصوصیات مخاطرات برای فهم آنها مهم و یک ابزار اساسی در مدیریت مخاطرات و تصمیم سازی درمدیریت محیط محسوب میشود. زیرا این مخاطرات اغلب ناملموس بوده و غیر قابل پیش بینی هستند،بنابراین یافتن راه حل برای آنها دشوار است و به دلیل عدم آگاهی و یقین نسبت به آنها، آنچه در تحلیلمخاطرات اهمیت بیشتری دارد، دانش، آگاهی و اشاعهی آن است. در گذشته چنین تصور میشد که بروز سوانح طبیعی در نواحی شهری پیامدهای کمتری نسبت به نواحی روستایی دارند. ولی در حالحاضر با توجه به تغییراتی که در ساختار کالبدی و سازماندهی شهرها بوجود آمده است، آنها در مقابل سوانح طبیعی آسیب پذیر شدهاند. این امر از یک سو ناشی از افزایش جمعیت شهرها، گسترش بی رویهشهری و توسعهی فیزیکی آنها بر روی مناطق پر خطر بوده که ثبات آنها را بر هم زده است و از سوی دیگر به دلیل عدم آگاهی و یا شناخت ناکافی مدیران از خصوصیات محیط طبیعی و نیز عدم توجه بهتنگناها آن میباشد. شهر ماکو با توجه به موقعیت ویژه جغرافیایی خود، بعنوان مرکز اصلی نفوذ، در مباحث مرکز و پیرامون، در منطقه محسوب میشود که در طی سالهای گذشته با سوانح طبیعی از قبیلریزش سنگ و سیل مواجه بوده که باعث آسیب پذیری این شهر در مقابل مخاطرات طبیعی گردیده است. بنابراین در برنامه ریزی توسعه فیزیکی پایدار شهری، مکان یابی جهات مناسب توسعه و گسترش شهرها و ارزیابی میزان آسیب پذیری آنها، بررسی ویژگیهای طبیعی، مقر و موقعیت جغرافیایی شهرها ضروری مینماید.

کلیدواژه ها

مخاطرات محیطی، توسعه فیزیکی، ناپایداری، ماکو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.