ساماندهی بافت فرسوده شهری مطالعه موردی شهرکاشان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی علوم زمین و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ESUD01_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 556
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل نصیری هندخاله

استادیار ،جغرافیا و برنامه ریزی شهری ، دانشگاه پیام نور

شهاب نظافت دوست

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا ، گرایش آمایش شهری ،دانشگاه پیام نور تهران جنوب

چکیده

گسترش فضایی بی رویه و بدون برنامه شهرهای بزرگ و متوسط کشور در چند دهه گذشته، باعث شکل گیری بافت های جدید شهری در مجاورت شهرها و جابجایی ساکنان و کاربریهای شهری به نواحی جدید گردیده است.در نتیجه این جابجایی، به تدریج بافت های قدیمی شهرها کارکرد و حیات اجتماعی - اقتصادی خود را از دست داده اند و این بافت ها با از دست دادن حیات شهری خود، به سمت رکود و فرسودگی گرایش پیدا کرده اند . درمراحل نخستین از روش اسنادی و مطالعات کتابخانه ای استفاده شده است .در بخش جمع آوری اطلاعات وضع موجود، دو روش مطالعات میدانی و مطالعات اسنادی به کار رفته است. در شیوه میدانی با استفاده از تکنیک هایتهیه پرسشنامه که 100 نمونه به این طریق پر شده است: در هر محله به طور متوسط به ازای هر 5 واحد مسکونی، یک واحد در نمونه قرار گرفته است، ابتداء در هر محله واحدی را به عنوان مبداء در نظر گرفته و به ازایهر 5 واحد مسکونی یک واحد به عنوان نمونه انتخاب گردیده است و با انتخاب هر واحد نمونه، اطلاعات مورد نیازاز خانوارها جمع آوری شده و به این طریق پرسشنامه ها تکمیل گردیده است و مشاهده به جمع آوری اطلاعات ، پرداخته و برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی متغیرها، تهیه جداول، محاسبات، از نرم افزارهای آماری Excelوspssو تهیه تصاویر ماهواره ای از نرم افزار گوگل ارث استفاده شد . نتایج نشان می دهد این بافت از لحاظ جنبه های مختلف کالبدی، اقتصادی و اجتماعی با فرسودگی فزاینده ای رو برو است .در این بافت به خاطر نبود انگیزهبهسازی، تعمیر و تجدید بنا به دلایل مختلفی چون : (بالابودن حمل هزینه مصالح ساختمانی، دشواری ساخت و ساز) به خاطر کم عرض بودن معابر، کمبود تأسیسات زیر بنایی، کم دوام بودن مصالح سنتی مورد استفاده و ....)، پایین بودن قیمت زمین و مسکن در این محدوده نسبت به نقاط دیگر شهر، سخت گیر بودن قوانین و مقررات، ضعیف بودن توان مالی ساکنان بافت و ... از مهمترین عوامل افزایش شتاب فرسودگی و تخریب کالبدی بافت به حساب می آیند

کلیدواژه ها

بافت فرسوده ، ساماندهی ، Excel،SPSS ، کاشان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.