بررسی اثربخشی آموزش بازی درمانی کودک محور به مادران در کاهش پرخاشگری کودکان 5-10 سال

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره علمی پژوهشی سراسری توسعه و ترویج علوم تربیتی و روانشناسی،جامعه شناسی و علوم فرهنگی اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: EPCONF01_323
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 641
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان حیاتی

استادیار دانشگاه پیام نور قزوین - ایران

توحید شیرعلیپور

کارشناس ارشد علوم تربتی دانشگاه تربیت مدرس

آرزو عظیم زاده

کارشناس ارشد روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی کرج

چکیده

در این پژوهش، کارایی آموزش بازی درمانی کودک محور به مادران در کاهش پرخاشگری کودکان پسر 5-10 سال مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرج مورد بررسی قرار گرفت. از بین کودکان پسر مراجعه کننده به این مراکز، تعداد 30 کودک با استفاده از پرسشنامه سنجش پرخاشگری کودکان، به عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس به آموزش رویکرد بازی درمانی کودک محور و تکنیکهای آن به مادران، فرزندان گروه آزمایش اقدام شد. جلسات بازی درمانی کودک محور از سوی مادران گروه آزمایش در 10 هفته و هر هفته به مدت 30 دقیقه در منزل اجرا شد. کودکان هر دو گروه قبل و بعد از اجرای این تکنیک، پرسشنامه سنجش پرخاشگری را تکمیل نمودند. نتایج تجزیه واریانس یکطرفه نمرات پرخاشگری1 % محاسبه شده بین گروهی، پس از بازی درمانی در سطح 0 F فرزندان در گروههای پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که معنیدار است. مقایسه میانگین گروههای پیش آزمون و پس آزمون نیز بیانگر کاهش معنیدار نمرات پرخاشگری پس از درمان به روش بازی درمانی است. ضرایب همبستگی پیرسن بین نمرات پرخاشگری پس از درمان با سن مادر، سن کودک، تعداد فرزندان و وضعیت اشتغال مادر مثبت و معنیدار است. این امر حاکی از به کارگیری مؤثرتر این روش درمانی در خانوادههایی است که دارای مادر جوانتر و خانهدار، تعداد فرزند کمتر و کودکان کم سنتر هستند. در مقابل منفی بودن و معنیدار بودن ضریب همبستگی نمرهپرخاشگری آزمودنیها پس از درمان با تحصیلات مادر نشانگر موفقیت بیشتر به کارگیری این روش درمانی توسط مادرانی است که در سطح بالاتری از تحصیلات قرار گرفته اند.

کلیدواژه ها

بازی درمانی، پرخاشگری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.