بررسی نقش مشارکت زیر حوضه های آبخیز در شدت سیل خیزی با استفاده از مدل هیدرولوژیک HEC-HMS مطالعه موردی (حوضه آبخیز طالقان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس و نمایشگاه مهندسی آب
  • کد COI اختصاصی: CEWE01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1995
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا حسینی

کارشناس ارشد دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی

زهرا حجازی زاده

استاد دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی

چکیده

مطالعه حاضر در حوضه ابخیز طالقان در استان البرز به منظور اولویت بندی مناطق مؤثر بر دبی اوج سیلاب صورت گرفته است. برای این منظور با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی Arc GIS نقشه های مشخصات فیزیکی حوزه آبخیز طالقان تهیه گردید، همچنین داده های باران سنج ثبات و رواناب ثبت شده معادل آن برای 20 سال دوره آماری( 1372-1392)از آب منطقه ای تهران اخذ شد. در نتیجه چهار واقعه سیل از آمار موجود استخراج و مورد واسنجی در مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS قرار گرفت. به منظور واسنجی از روش SCS برای شبیه سازی آب نگارسیلاب و برای روندیابی در آبراهه ها از روش Lag time استفاده شد. علاوه بر این مدل هیدرولوژیکی HEC-HMS برای برآورد میزان مشارکت زیرحوضه ها در دبی سیل خروجی کل حوضه بر اساس دوره بازگشت 2، 5، 10، 25، 50، 100 ساله اجرا گردید، در نهایت با استفاده از دوره بازگشت 50 ساله و استفاده از روش تکرار حذف انفرادی زیرحوزه در محیط HEC-HMS هر یک از زیرحوضه ها از نظر سیل خیزی اولویت بندی شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که میزان مشارکت زیرحوضه ها در دبی خروجی کل حوضه تنها تحت تأثیر مساحت و بده اوج زیرحوضه ها نمی باشد و عواملی مانند شماره منحنی و گروه هیدرولوژیک خاک نقش قابل توجهی در سیل خیز بودن دارند. همچنین زیرحوضه هایی که در خروجی حوضه واقع شده اند سهم بیشتری را در دبی خروجی دارا می باشند. زمان پیمایش نزدیک به هم این زیرحوضه ها و همزمانی سرعت جریان رواناب آنها اراضی مرتعی فقیر، اراضی زراعی، تغییرات انسانی چون فعالیت های عمرانی مانند خانه سازی از عوامل تأثیر گذار در سیل خیزی آنها است.

کلیدواژه ها

پتانسیل سیل خیزی، دبی اوج سیلاب، روش SCS، روش lag tim، گروه هیدرولیک خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.