ارزیابی عملکرد سیستم اتوبوس تندرو (BRT) در کلانشهر اصفهان از دیدگاه شهروندان
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: مجله آمایش جغرافیایی فضا، دوره: 4، شماره: 11
- کد COI اختصاصی: JR_GPS-4-11_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 836
نویسندگان
استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران- نویسنده مسئول
انشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور مرکز وزوان
مدرس گروه آمار، دانشگاه پیام نور، ایران
چکیده
یکی از بزرگترین مشکلاتی که شهرها همواره با آن درگیر هستند، موضوع حمل و نقل است که دربسیاری از طرح های شهری به عنوان محور اصلی موضوعات مطرح است. امروزه عواملی از قبیل رشدسریع جمعیت، مهاجرت به شهرها، افزایش مالکیت خودرو و استفاده از وسایل نقلیه ی شخصی ومشکلات فراروی توسعه ی حمل و نقل عمومی، به این مقوله شهری ابعاد جدیدی داده است؛ لذااقداماتی که بتوان با آن سیستم حمل و نقل را به گونه ای تغییر داد که باعث استفاده ی کاراتر ازبسترها، امکانات و تسهیلات موجود شود، به عنوان راه برون رفت، باید مورد توجه قرار گیرد. در همینراستا به کارگیری وسایل حمل و نقل عمومی سریع از جمله سیستم اتوبوس تندرو (BRT)، یکی ازروش هایی است که می تواند در کلانشهری مانند اصفهان موثر باشد. از آن جایی که در سالهای اخیریکی از گرایش های مورد توجه مدیریت کلانشهر اصفهان اجرای این سیستم بوده، به طوری که هماکنون این شهر یک خط BRT به طول 20 کیلومتر دارد و با توجه به ضرورت ارزیابی طرح ها وبرنامه هایی که در حوزهی عمومی انجام می گیرند، ارزیابی عملکرد این سیستم در مطلوبیت حمل و نقلعمومی در کلانشهر اصفهان اهمیت دارد. از اینرو هدف این تحقیق ارزیابی عملکرد سیستم BRT درکلان شهر اصفهان بر اساس شاخص های حمل و نقلی از دیدگاه مسافران آن است که برای رسیدن بهاین هدف، خط یک BRT شهر اصفهان به عنوان نمونه ی مطالعاتی در نظر گرفته شده است. روشجمع آوری اطلاعات در این پژوهش به صورت اسنادی- کتابخانه ای و میدانی از طریق پرسشنامه، به صورت پرسشگری مستقیم بوده که با استفاده از فن های توصیفی، استنباطی و آزمون T تکدامنه ای در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از عملکرد مثبتاین خط و رضایتمندی مسافرین آن بر اساس اهداف حمل و نقلی، در کلانشهر اصفهان است.کلیدواژه ها
حمل و نقل عمومی، اتوبوس تندرو (BRT)، عملکرد، کلانشهر اصفهانمقالات مرتبط جدید
- حکمرانی دریایی ایران به عنوان یک سیستم پیچیده: تحلیل جغرافیای سیاسی با رویکرد هوش مصنوعی و هوش مکانی
- تبیین سناریوهای آینده تقسیمات استان تهران
- آسیبشناسی حمل و نقل و مدیریت ترافیک در شهرداری های نوظهور ایران
- معایب و مشکلات برنامهریزی و سیاست گذاری حوزه فرهنگ شهری در ایران
- سیاست گذاری بهینه در حوزه ترافیک شهری با استفاده از تکنولوژی های هوش مصنوعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.