نشانگرهای لرزه ای کاربردی در تفسیر لرزه نگاری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تکنیک های نوین در تجهیزات و مواد آزمایشگاهی صنعت نفت ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANLABCO01_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2636
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عرفان حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد اکتشاف نفت، دانشگاه صنعت نفت

بهرام حبیب نیا

عضو هیئت علمی، دانشگاه صنعت نفت

چکیده

یک نشانگر لرزه ای، اندازه گیری کمی یک مشخصه ی لرزه ای مورد علاقه است. از سال 1930 یعنی زمانیکه ژئوفیزیکدانان شروع به برداشت زمان سیر از رکورد های میادین لرزه ای نمودند؛ تجزیه و تحلیل نشانگرها به عضوی جداناپذیر از تفسیر لرزه نگاری انعکاسی تبدیلشد. در حال حاضر بیش از 50 نشانگر لرزه ای متمایز از داده های لرزه ای، محاسبه شده که در تفسیر انواع ساختار زمین شناسی، چینه شناسی و خواص سیال در منافذ سنگ کاربرد دارند. تحول نشانگرهای لرزه ای ارتباط نزدیکی با پیشرفت فناوری رایانه ای مانند اندازه گیری و محاسبه ی بهبود یافته ی دامنه ی لرزه ای و اشاره به ارتباط بین سیال هیدروکربنی موجود در منافذ و دامنه ی قوی که ماحصل ظهور و، پیدایش ضبط دیجیتال و نقاط روشن در سال 1960 می باشد، برقرار کرده است. از طرفی معرفی پرینترهای رنگی در اوایل سال 1970اجازه ی نمایش قدرت انعکاس، فرکانس، فاز و فاصله ی تراز میزان سرعت را که در رکورهای لرزه ای سیاه و سفید مخفی بودند، داد. ایستگاه های تفسیر نیز در سال 1980 به مفسران لرزه ای توانائی برقراری ارتباط سریع با داده ها برای تغییر مقیاس ها و رنگ ها و سادگی استفاده ازردلرزه ها با سایر اطلاعاتی مانند لاگ چاه ها را اعطا کرد. امروزه ایستگاه های کاری رایانه ای بسیار قدرتمند، با قدرت یکپارچه سازی حجمزیادی از اطلاعات گوناگون و محاسبه ی نشانگرهای متعدد لرزه ای که در مسیر توسعه گام بر می دارند، برای استفاده ی مفسران که با دادههای لرزه ای موجود به دنبال اطلاعات زمین شناسی و مهندسی مخزن می باشند، به ابزاری معمول اما کاربردی تبدیل شده است. در این مقاله، نشانگرهای لرزه ای مورد استفاده در اکتشاف نفت و گاز به همراه حوادث مهم منتهی به ابزارهای مدرن آنالیز لرزه ای مورد مطالعه قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

نشانگر لرزه ای، لرزه نگاری انعکاسی، نقاط روشن، آنالیز لرزه ای، ایستگاه های کاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.