ایجاد حس مکان فضای کهن ایرانی با استفاده از فضای بینابین در طراحی مجموعه های گردشگری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری شهرسازی عمران و گردشگری توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: AUCETSUD01_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1014
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ارکیده فتوحی

گروه معماری، پردیس علوم و تحقیقات البرز، دانشگاه آزاد اسلامی کرج، ایران

سیامک پناهی

دکترای معماری، عضو هیئت علمی دانشگاه ابهر

چکیده

تاریخ گردشگری را مورد مطالعه قرار میدهیم این مسئله مشخص میشود که معماری همواره نقش اساسی در گردشگری داشته است، از پیدایش نخستین جاذبهها، میهمانخانهها، کاروانسراها و غیره تا رسیدن به صنعتگستردهی امروزی. در چند سال اخیر صنعت جهانگردی و گردشگری از گسترش سریع و فوقالعادهایی برخوردار بوده و همه کشورها در تلاشاند که سهم بیشتری از آن بدست آورند تا به این وسیله به ثبات اقتصادی رسیده و علاوه بر آن ازطریق آشنا شدن با فرهنگهای متفاوت، ارتقا فرهنگی هم صورت بگیرد. ایران نیز برای اینکه بتواند جایگاه ممتازی در این صنعت بدست آورد نیازمند است بستر مناسبی را برای سیروسفر به نقاط مختلف این سرزمین فراهم آورد. درسالهای اخیر موفقیت برخی آثار معماری در جذب گردشگران، موجب توجه جهانی به نقش معماری در رونق و توسعهگردشگری شده است بهطوری که مدیران و شهرداران سراسر جهان در تلاش هستند با به خدمت گرفتن معماران مطرح و مشهور، جهت طراحی آثار معماری گیرا و تماشایی، نقشه فرهنگی کره خاکی را تغییر دهند. پس در طراحی یک مرکزاقامتی فقط نباید به دنبال نیازهای استفاده کنندگان از فضا بود بلکه باید در فضاها از تمهیداتی بهره برد که بتواند حرف جدیدی در میان مقاصد گردشگری رقیب داشته باشد که یکی از آنها استفاده از فضای بینابین در طراحی جهت ایجادحس مکان کهن ایرانی است. فضایی که، بهنوعی جداکننده احساس فضای قبلی و طلیعهای بر فضایی که خواهد آمد،میباشد. این پژوهش با روشی تلفیقی از تحقیق کیفی و کمی بر پایه جمعآوری اسناد و مدارک و معرفی نمونه هایطراحی بر مبنای فلسفه فضای بینابین آغاز می گردد و با استفاده از نتایج نهایی تحقیق، توصیف و تحلیل و بررسی دادههای بدست آمده، ساختارها و الگوهای کاربردی در طراحی معماری مطرح می گردد.

کلیدواژه ها

گردشگری، طراحی اقامتگاه، فضای بینابین، بینابینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.