مطالعه تنوع و فراوانی پرندگان ساحلی کنار آبزی) waders ( و آبزی) waterbirds ( دراکوسیستم سواحل صخره ای بندر لنگه در شمال خلیج فارس

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 553

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ECONF03_234

تاریخ نمایه سازی: 1 آذر 1394

چکیده مقاله:

پرندگان ساحلی از گروه های مهم و شاخص جانوری محسوب می شوند که وضعیت حضور آنها می تواند در تشخیص تغییرات بوم شناختی سواحل و فشار انسان بر این نوع اکوسیستم موثر باشد. در این تحقیق تنوع و فراوانی جمعیت پرندگان سواحل صخره ای بندر لنگه در دوره زمانی تابستان 1391 تا تابستان 1392 با استفاده از روش مشاهده و شمارش کل ( total count ) مورد بررسی قرار گرفت. بررسی در ایستگاه های کوهین، حسین آباد، شهر لنگه، ملو و بستانه به شکل فصلی انجام شد. بر اساس نتایج این تحقیق، سواحل مورد مطالعه در حدود 27 گونه متعلق به 16 جنس و 8 خانواده از پرندگان کنار آبزی و آبزی را به خود جلب می کنند. اگر چه زیستگاه های صخره ای جزر و مدی بندر لنگه به علت عدم وجود شرایط مناسب از جمله پوشش گیاهی و شنزارهای ساحلی، منطقه مناسبی برای زادآوری پرندگان نبودند اما موقعیت هایی مناسب برای تغذیه پرندگان ساحلی را فراهم می آورند. بر اساس نتایج این تحقیق 5 خانواده از پرندگان کنار آبزی شامل خانواده های صدف خواریان (Haematopodidae) ، حواصیلیان (Arderidae) ، سلیم خرچنگ خوار ) Dromadidae (، سلیمیان (Charadriidae) ، آبچلیکیان( Scolopacidae ( و 3 خانواده از پرندگان آبزی شامل باکلانیان Phalacrocoracidae) (، پرستو دریاییان ) Sternidae )و کاکائیان ) Laridae ( در سواحل بندر لنگه حضور داشتند. با استفاده از آزمون t تفاوت معنی دار میان میانگین تعداد پرندگان در فصول مختلف تایید شد. بیشترین حضور پرندگان ساحلی در اواخر پاییز و در فصل زمستان مشاهده شد. آزمون کای اسکوئر )X2( وابستگی حضور پرندگان به فصول متفاوت را تائید کرد. شرایط مناسب زمستان گذرانی، تغذیه مناسب از پهنه جزر و مدی و مسیر مهاجرت شمال به جنوب می توانند از عوامل اساسی در جذب پرندگان به سواحل صخره ای بندر لنگه باشند.

نویسندگان

محمد زینلی پور

گروه زیست شناسی، دانشگاه فرهنگیان، پردیس خواجه نصیر کرمان