مقایسه میزان فلز جیوه در بافت های مختلف دو ماهی پلاژیک و بنتیک در خور غزاله

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی توسعه پایدار دریا محور
  • کد COI اختصاصی: KMSU01_125
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 762
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حلیمه رجبی

کارشناسی ارشد بیولوژی دریا،دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم دریایی و منابع طبیعی نور

جعفر سیف آبادی

دانسیار و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس دانشکده علوم دریایی و منابع طبیعی نور

محمد حسین سیفی نجف آبادی

مهندسی شیمی دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

سطح اکولوژیک اثر مهمی در تجمع فلز جیوه در آبزیان دارد. به همین منظور غلظت فلز سنگین جیوه (Hg) در عضله،آبشش و کبد و گناد های دو گونه ماهی ،ماهی بنتیک زمین کن(Platycephalus indicus) ماهی پلاژیک صبور(Tenualosa ilisha) در خور غزاله که یکی از شاخه های خور موسی در مجاورت خور ماهشهر در خلیج فارس است. توسط دستگاه Advanced MercuryAnalyzer, 254 LECO اندازه گیری شد. غلظت فلز در دو گونه ماهی و بافت های مختلف دارای اختلاف معنی داری بود. میانگین غلظت فلز جیوه در عضله زمین کن(Platycephalus indicus) و صبور (Tenualosa ilisha) به ترتیب: 4175، 879 و در بافت آبشش: 2458،965 و در بافت کبد:5468،1450 و در بافت گناد 3080 و 1476 PPb بود. با توجه به نتایج فوق ، غلظت جیوه در همه بافت های ماهی بنتیک نسبت به ماهی پلاژیک به طور معنی داری بیشتر بوده، که بیانگر تجمع آن در ارتباط با سطح اکولوژیک و همچنین زنجیره غذایی به دلیل گوشتخوار بودن این ماهی بوده است وازمیان بافت های مختلف بافت کبد بیشترین مقدار جیوه را در هر دو گونه نشان داد. مقایسه مقادیر بدست آمده با استانداردهای جهانی حاکی از الودگی شدید منطقه و نامناسب بودن ماهی ها جهت تغذیه را دارد.

کلیدواژه ها

جیوه ، سطح اکولوژیک، عادات غذایی، عضله ماهی، خور غزاله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.