بررسی هیستومتریک غده تیروئید ماهی هامور معمولی در نتیجه مواجهه با بنزوآلفاپایرن(BaP)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی توسعه پایدار دریا محور
  • کد COI اختصاصی: KMSU01_114
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 820
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهین صادقی

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، گروه زیست دریا

نگین سلامات

دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، گروه زیست دریا

محمدتقی رونق

دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، گروه زیست دریا

عبدالعلی موحدی نیا

دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، گروه زیست دریا

چکیده

خلیج فارس ازمهم ترین منابع تولید نفت جهان است، از این حیث امکان آلودگی این منطقه و آبزیان ساکن در آن، تحت تاثیر هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای از جمله BaP بالاست. ماهی هامور معمولی جزء ماهیان بومی و تجاری خلیج فارس محسوب می شود. در این پژوهش، برای بررسی اثرات BaP بر بافت غده تیروئید هامور معمولیف تعداد 100 قطعه از این ماهیان که دارای طول و وزن یکسان بودند، پس از طی یک هفته دوره سازگاری، به مدت 7 روز تحت تاثیر غلظت های مختلف بنزوآلفاپایرن 2،20 و200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن قرار گرفتند. در روزهای 1،4 و 7 تعداد 6 قطعه ماهی به طور تصادفی انتخاب و نمونه برداری از ناحیه حلقی این ماهیان صورت گرفت. نمونه های مذکور پس از انجام مراحل معمول بافت شناسی، مورد رنگ آمیزی H& E قرار گرفته و با میکروسکوپ نوری Olympus مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در روز چهارم آزمایش، در تیمارهای (BaP20, BaP200 mg/kg)اندازه قطر و مساحت فولیکول های تیروئیدی نسبت به نمونه های شاهد افزایش (P< 0/05) و ارتفاع تیروسیت ها کاهش یافته بود(P< 0/05) اما در روز هفتم به دلیل اتمام نیمه عمر BaP و تجزیه شدن آن در کبد ماهی، ضایعات بافتی نسبت به روز چهارم کاهش یافته و اندازه قطر، مساحت و ارتفاع تیروسیت ها مشابه نمونه های شاهد بود(P> 0/05)

کلیدواژه ها

تیروسیت، تیروئید، هیستومتریک، هیدروکربن های آروماتیک حلقوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.