تحلیل مولفههای تأثیرگذار بر تحولات ژئوپلیتیک تالش

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی تالش شناسی
  • کد COI اختصاصی: BASTAN01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 965
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف زین العابدین

دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

چکیده

مطالعه تاریخ و جغرافیای تالش به دلیل تحولاتی که این منطقه تاکنون تجربه کرده به لحاظ ژئوپلیتیک از اهمیت خاصی برخوردار است. قرارگرفتن تالش در سرحدات امپراطوری ها(روسیه و ایران) و متأثرشدن آن از استراتژی های متفاوت کشورهای آذربایجان و ایران و برخورداری منطقه تالش به لحاظ انسانی و طبیعی از همگنی و یکپارچگی و از طرف دیگر ، تقسیم آن به دو قسمت شمالی و جنوبی هویت خاصی را به آنها بخشیده است. لذا، منطقه تالش به عنوان عامل تأثیرگذار ژئوپلیتیک می تواند در بین اقوام مختلف منطقه از جمله ارمنی ها، آذری ها و اقوام دیگر و همچنین بین ایران و آذربایجان نقش آفرینی کند. به این معنا که توانمندی های اقتصادی، فرهنگی و مولفه های سیاسی منطقه تالش بر روابط ایران و آذربایجان تأثیرگذار هستند و این دو کشور را در تعیین استراتژی مشترک و مناسب جهت نیل به توسعه ملی و منطقه ای رهنمون خواهد کرد. از طرف دیگر، عدم توجه به نقش آفرینی تالش در استراتژی های دو کشور ایران و آذربایجان می تواند موجب واگرایی و منازعه در منطقه گردد. از این رو، در مقاله حاضر این سئوال مطرح است که نقش منطقه تالش در ایجاد همگرایی و واگرایی کدامند؟ هدف از ارایه مقاله، تبیین توانمندی های بالفعل و بالقوه منطقه تالش در ایجاد توسعه و همگرایی و توجه به نقش آفرینی ژئوپلیتیک جدید منطقه تالش در مناسبات دو کشور ایران و آذربایجان می باشد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که با توجه به کم رنگ شدن نقش مرزهای سیاسی و تعاملات دولت ها و ملت ها ایران و آذربایجان به طور مشترک با استفاه از توانمندی های منطقه تالش می توانند بر بسیاری از دشواری ها و کاستی ها فایق آیند و بستر و زمینه های سرمایه گذاری، ایجاد بازارچه های مرزی و مراکز توریستی به خصوص در حوالی خزر را فراهم سازند

کلیدواژه ها

تالش، ژئوپلیتیک، ایران، آذربایجان، قوم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.