تحلیل اثرات اجرای قانون هدفمندی یارانه ها بر اقتصاد روستایی(مطالعه موردی: شهرستان زنجان، دهستان غنی بیگلو)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی توسعه روستایی، تجارب و آینده نگری در توسعه محلی
  • کد COI اختصاصی: STRD01_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 635
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز محمدی یگانه

هیات علمی گروه جغرافیا، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

جواد عباسی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

مهدی چراغی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

از سال های پایانی دهه هفتاد، هدفمند کردن یارانه ها در ایران با توجه به آشفتگی عملکردی مدیران اجرایی نظام یارانه، از مهمترین موضوعاتی بوده است که هر سال هنگام تدوین لایحه بودجه مورد ارزیابی قرار می گرفت و به نظر می رسید که نظام یارانه ها، ناکارآمد عمل کرده است، زیرا یارانه ها به صورت مساوی در بین اقشار و دهک های پردرآمد و گروه های آسیب پذیر جامعه توزیع می شد. با توجه به روند افزایشی هزینه های دولت در تهیه و تامین کالاهای اساسی وارداتی و خرید داخلی، اتلاف منابع، فساد و رانت ناشی از یارانه های غیرهدفمند و افزایش تعهدات به واسطه افزایش جمعیت، میزان یارانه مورد نیاز هم روندی صعودی داشت. بدین صورت که مصرف انرژی در ایران هر ده سال دو برابر می شد و لازم بود یارانه ها تا حد امکان در اختیار گروه های هدف قرار گیرد. از این رو در سال 1389 با اجرای تحول تاریخی قانون هدفمند سازی یارانه ها، جراحی اقتصادی دوران گذر از اقتصاد یارانه ای به اقتصاد رقابتی و آزاد محقق شد. در طرح هدفمندی یارانه ها به نظر می رسد اگر برنامه ها و سیاست های حمایتی به ویژه با نگاه ویژه و تخصصی به جامعه روستایی نباشد، اولی عرصه آسیب پذیر، عرصه های روستایی اند. در تحقیق حاضر تلاش می شود تا هدفمندی یارانه ها، اثرات پرداخت یارانه های نقدی و تاثیر آن در اقتصاد خانوار روستایی بررسی شود. روش پژوهش در این تحقیق روش توصیفی و تحلیلی است و با استفاده از داده های پرسشنامه ای به تحلیل اثر این تحولات در وضعیت اقتصادی و توسعه جامعه روستایی پرداخته می شود.

کلیدواژه ها

هدفمندی یارانه ها، ساختارهای تولیدی، اقتصاد روستایی، رفتار مصرفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.