چالش های کلان منابع آب در تولید گندم در استان لرستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ایده های نوین در کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: IDEHNOWIN01_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 561
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزت اله نباتی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد

چکیده

گندم با سطح زیر کشت تقریبی 6 میلیون هکتار ( 64 درصد دیم و 36 درصد آبی) مهمترین محصول کشاورزی در ایران محسوب می گردد. علاوه بر نقش مهم این محصول در تغذیه، مراحل متعدد تولید، توزیع و فن آوری گندم به نان باعث گردیده تا سهم بسیار مهمی نیز در اشتغال ایجاد نماید. آب همراه با هوا و خاک سه عامل اصلی ادامه حیات انسان و همه موجودات زنده دیگر در زمین است. آب کلید توسعه پایدار و گندم تنها غله ای است که فقط برای غذای انسان کشت می شود و حدود 40 درصد انرژی مصرف مردم از طریق نان تأمین می گردد. بررسی های سازمان خواربار جهانی (FAO) نشان می دهد که قاره آسیا دارای 31 درصد اراضی قابل کشت و 85 درصد جمعیت جهان است. تراکم جمعیت در رابطه با اراضی کشاورزی حدود 8 نفر برای هر هکتار زمین می باشد. این رقم برای ایران 4 نفر در هکتار و برای استان لرستان با یک میلیون و هفتصد هزار نفر جمعیت و هشتصد هزار هکتار اراضی قابل کشت حدود 1/2 برای هر نفر است. محدودیت های مانند کوهستانی بودن و دیگر شرایط تپوگرافی و اقلیمی اراضی قابل کشت در استان را محدود کرده است (حسین پور، 1393) . در نتیجه برای رفع مشکلاتی چون کاهش سفره های آب زیرزمینی، عدم بهره برداری مناسب از منابع آبی در بخش کشاورزی و صنعت، برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی از طریق حفر چاه های غیر مجاز و مجاز، عملکرد پایین در مهار آبهای سطحی و جلوگیری از خروج روان آبهای از استان، عدم اجرای تغذیه مصنوعی دشت ها برای بالا بردن ذخیره آبهای زیرزمینی، نداشتن هدف ها و برنامه های بلند مدت جهت رفع مشکل کم آبی، روش های نامناسب آبیاری و عدم استفاده از سیستم های آبیاری نوین، یکپارچه نبودن اراضی، پایین بودن توان اقتصادی کشاورزان در اجرای طرح های بهره برداری بهینه از منابع در سطح مزرعه، تعارض و اختلافات محلی بر سر مصرف آب چشمه ها، قنوات رودخانه ها و چاه های غیر مجاز؛ طرح اصلاح الگوی کشت و طرح آمایش سرزمین و تشکیل شورای آب و کشاورزی به تفکیک پتانسیل های هر روستا و منطقه و میکرو کلیماتهای خاص صورت پذیرد. در صورت لزوم قانون موارد فوق الذکر تصویب تا لازم الاجراء گردد.

کلیدواژه ها

آب، گندم، اصلاح الگو، کشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.