جایگاه قرعه در فقه امامیه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس ملی هزاره سوم و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: NCTMH01_362
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1348
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محسن رضوی اصل

دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم

چکیده

قرعه، قاعده ای فقهی است که در حل بسیاری از مشکلات و دعاوی کاربرد داشته و در تعیین حق، در جایی که هیچ راه دیگری وجود نداشته باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. کاربرد این قاعده در شبهات موضوعیه بوده و تصمیم گیری در خصوص جنبه های مجهول موضوعات را میسر می سازد. البته در خصوص دایره شمول و نحوه اجرای آن اختلاف نظرهایی مشاهده می شود، ولی اصل تشریع و جواز کاربرد آن مورد اتفاق می باشد. مستندات قاعده و تفاسیر ارائه شده در خصوص هر کدام از آن ها، بالاخص آیات و روایات، دایره شمول قاعده، جایگاه قاعده در میان سایر ادله، شرایط اجرا و واجب یا اختیاری بودن عمل به نتیجه قرعه، از جمله مسائلی است که در این قاعده، میان فقها مورد بحث و نظر بوده است. این مقاله به بررسی قاعده قرعه از دیدگاه فقه شیعه پرداخته است و در پایان به طور مختصر به نظرات علمای اهل تسنن در خصوص این قاعده اشاره نموده است.

کلیدواژه ها

قرعه، قواعد فقهیه، فصل خصومت، اثبات دعوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.