ضرورت ارزیابی و نحوه تعیین وضعیت برنامه های کلاه ایمنی موتورسواری در کشور

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس مهندسی حمل و نقل و ترافیک ایران
  • کد COI اختصاصی: TTC08_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1962
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا احدی

استادیار، عضو هیئت علمی پژوهشکده حمل و نقل

مهدی اکبری

کارشناس ارشد راه و ترابری، دانشگاه سمنان

چکیده

در بسیاری از کشورهای کمتر توسعه یافته و در حال توسعه استفاده از موتورسیکلت و دوچرخه به عنوان وسیله نقلیه رایج عمومیت پیدا کرده است و سهم بالایی از کشته شدگان یا صدمه دیدگان جاده ای را نیز راکبین این وسایل نقلیه به خود اختصاص می دهند. صدمات وارده به سر و گردن دلیل اصلی مرگ، صدمات شدید و معلولیت در میان موتورسواران و دوچرخه سواران محسوب میشود. استفاده صحیح از کلاه ایمنی در احتمال و شدت صدمات وارده به سر، کاهش چشمگیری ایجاد می کند. برنامه هایی که به دنبال وضع و اجرای قوانین اجباری استفاده از کلاه ایمنی هستند، میزان استفاده از کلاه ایمنی را بطور موثری افزایش داده و در نتیجه صدمات وارده بهسر و مرگ و میر نیز کاهش خواهد یافت. قبل از طراحی و اجرای برنامه استفاد ه از کلاه ایمنی باید تشخیص موقعیت انجام شود و پرسش نامه هایی که می توانند در تعیین مشکلات خاص کشور درباره برنامه استفاده از کلاه ایمنی و بیان استدلالات قوی در حمایت از برنامه استفاده ازکلاه ایمنی و همچنین تعیین شاخص های مبنا که بعدها برای قضاوت در مورد موفقیت برنامه می توانند بکار روند، کمک کننده تهیه گردند. در این رابطه، وسعت مشکلات ناشی از عدم استفاده ازکلاه ایمنی باید ارزیابی شود. این کار شامل موارد ذیل می شود: جمع آوری اطلاعات مرتبط با تصادفات جاده ای و صدمات وارده به سر، جمع آوری اطلاعات درباره میزان استفاده از کلاه ایمنی و اینکه چرا مردم از کلاه ایمنی استفاده نمی کنند. این اطلاعات می توانند به عنوان اطلاعات اولیه در تعیین نیازهای اصلی برنامه بکار گرفته شوند. همچنین بعضی از این اطلاعات را می توان در ارزیابی پروژه نیز بکار برد. لازم است برنامه هایی را که برای استفاده از کلاه ایمنی در حال حاضر بکار می روند، رازیابی شوند. این ارزیابی شامل بررسی موارد ذیل می شود: چه کسانی مسئول ایمنی راه در کشور هستند، منابع مالی موجود برای برنامه بکارگیری کلاه ایمنی کدامند، ابزار حقوقی موجود کدام است، ایا استاندارد کلاه ایمنی تهیه شده است و اینکه، چه برنامه های در حال حاضر موجود یا قبلا اجرا شده است. در این مقاله سعی شده است تا این مسائل بررسی و نحوه تعیین وضعیت برنامه های کلاه ایمنی بیان شود.

کلیدواژه ها

ایمنی ، موتورسواران ، کلاه ایمنی ، برنامه ریزی ، ارزیابی موقعیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.