مدیریت آبیاری زراعت چغندرقند بذری در شرایط کم آبی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: اولین همایش سازگاری با کم آبی
  • کد COI اختصاصی: CCWS01_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2649
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسین صدرقاین

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و اصلاح و تهیه بذر چغ

محمدعلی چگینی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و اصلاح و تهیه بذر چغ

چکیده

کشور ما دارای اقلیم خشک و نیمه خشک بوده و محدودیت منابع آب مهمترین نهاده برای تولیدات محصولات کشاورزی میباشد . علاوه بر محدودیت منابع آبی پتانسیل تبخیر بالا، کشت بسیاری از محصولات کشاورزی را که دارای دوران رشد طولانی و نیاز آبی بالا می باشند را با محدودیت جدی مواجه ساخته است . چغندرقند از محصولات استراتژیک کشور میباشد که تولید آن در بخش کشاورزی و همینطور صنعت بسیار حائز اهمیت می باشد . محدودیت منابع آبی، گسترش استفاده از سیستمهای نوین آبیاری در مزارع چغندرقند، ارقام جدید، تکنولوژی و مدیریت های جدید آبیاری و ... ایجاب می نماید که تحقیقات بیشتری در خصوص تولید چغندرقند و بذر چغندرقند صورت گیرد . بذر مرغوب اساس زراعت نوین بوده و یکی از عوامل بسیار مهم در تولید محصول ریشه چغندرقند و افزایش بازدهی و تضمین سود می باشد . به همین منظوردراین مطالعه اثرات متقابل دو روش آبیاری ( نشتی و تیپ ) با چهار سطح نیتروژن ) 180 kg/ha و 120 و 60 و (0 و سه سطح فسفر ) 60 kg/ha ، 30 و (0 را بر روی رقم چغندرقند 7233 در سال 1385 مورد بررسی قرار گرفت . طرح آماری به صورت اسپلیت فاکتوریل که روش های آبیاری در کرت های اصلی و سطوح مختلف نیتروژن و فسفر در کرت های فرعی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد . صفات کمی شامل تعداد بوته مستقرشده، درصد بوته به ساقه رفته، عملکرد کل بذر، ماده خشک اندام هوایی و ریشه و همچنین صفات کیفی از جمله ارتفاع بوته ، قوه نامیه، وزن هزار دانه، عملکرد سایزهای مختلف بذر و میزان فسفرگیاه اندازه گیری شد . نتایج نشان داد کارآیی مصرف آب در روش تیپ 1/66 برابر روش نشتی است . همچنین تعداد بوته مستقرشده و درصد بوته به ساقه رفته در روش آبیاری تیپ بطور معنی داری بیشتر از تعداد بوته مستقرشده و تعداد بوته به ساقه رفته در روش آبیاری نشتی می باشد، وزن کل بیومس تولید شده، وزن سرشاخه تولیدی و عملکرد بذر خام تولید شده نیز در ابیاری تیپ بیشتر از وزن سرشاخه تولیدی و وزن بذر تولیدی در آبیاری نشتی می باشد . نتایج این تحقیق نشان می دهد به دلیل اینکه روش آبیاری تیپ موجب افزایش عملکرد کمی بذر و کاهش مصرف آب می شود میتواند جایگزین روش آبیاری نشتی در زراعت چغندر قند بذری گردد . مضافا اینکه مصرف 120 و 60 کیلوگرم در هکتار به ترتیب نیتروژن و فسفر نیز توصیه می شود

کلیدواژه ها

آبیاری نشتی ،آبیاری تیپ،بذر چغندرقند،فسفر،نیتروژن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.