مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی نمونه موردی: شهر ایلام

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش علمی پژوهشی افق های نوین در علوم جغرافیا و برنامه ریزی، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF01_328
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 716
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نفیسه مرصوصی

دانشیار دانشگاه پیام نور مرکز تهران

حسین حیدری

دانشجو کارشناسی ارشد، جغرافیا و برنامه ریزی شهری

چکیده

ایستگاههای آتش نشانی به عنوان مکانی جهت استقرار و انتظار خودروهای آتش نشانی و امداد، از جمله مراکزمهم و حیاتی خدمات رسانی در شهرها هستند. با توجه به این مورد هدف اصلی و نهایی در تحقیق حاضر، مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی منطقه مورد مطالعه )سطح شهر ایلام( می باشد. این پژوهش در پی پاسخگویی به این سوال است که آیا مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی در سطح شهرایلام به صورت مناسب انجام شده است و کدام پهنه های منطقه پتانسیل بیشتری برای استقرار ایستگاه های آتش نشانی دارند؟. ابزار تحقیق حاضر عبارتند از: نقشه پایه شهری شهر ایلام، تصاویر ماهواره ای و مشاهده میدانی ازمنطقه مورد مطالعه، آمارتفصیلی سال 1931 ایلام، بهره گیری از مراکز علمی، و یکسری اطلاعات دیگر. ابتدا پایگاهدادههای سیستم اطلاعات جغرافیایی ایجاد شد، که با هم پوشانی نقشههای مختلف و استفاده از معیارها و ضوابطمورد نیاز برای استقرار ایستگاههای آتش نشانی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده از روش فرایند تحلیل سلسه مراتبی 3 نقشه نهایی جهت استقرار و مکان بهینه برای تاسیس ایستگاه آتش نشانی در سطح شهر ایلام تهیه شده است. با توجه به نتایج به دست آمده: توزیع فضایی ایستگاه های آتش نشانی در سطح منطقهمناسب نیست و پهنه های شمالی و جنوبی منطقه پتانسیل بیشتری برای استقرار ایستگاه های آتش نشانی دارند و ضرورت دارد که در مکان یابی ایستگاه های جدید شاخص های تراکم جمعیت، پتانسیل پهنه ها، شعاع دسترسی، و نزدیکی به شریان های ارتباطی مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

ایستگاه های آتش نشانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مکان یابی، شهر ایلام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.