نگاهی به معماری مساجد در دوران اسلامی، بارویکرد نظام مقدس مورد مطالعاتی مسجد جامع ارومیه

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش علمی پژوهشی افق های نوین در علوم جغرافیا و برنامه ریزی، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF01_315
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1081
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمود معینی

عضو هیئت علمی تمام وقت معماری،دانشگاه آزاد اسلامی ملایر،ملایر،ایران،

مالک رشیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی همدان، همدان،ایران

محدثه حسنی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی همدان همدان ایران

چکیده

مسجد جامع ارومیه از بناهای نیمه دوم قرن هفتم هجری است، بنای طاق گنبد و شبستان بزرگ آجری آن از لحاظ معماری و ساختمان طاق و قطر پی بنا و استحکام بدنه قابل توجه است، منظره خارجی گنبد شامل پایه آ جری 16 ترک است که منتهی به نوک گنبد می گردد. محراب مسجد از نظر گچبری و خطوط در عداد زیباترین آثار هنری دوران مغول است. در قسمت پایین دو ستون گچبری دارد و در وسط کتیبه ای به خط رقاع خوانده میشود، که معرف نام و نشان نقاش محراب و تاریخ سال 676 هجری است. به روایت دیگر این مسجد نخست معبد زردشتیان بوده و قبل از زمان انوشیروان عادل ساخته شده و درب ورودی آن از طرف محراب باز میشد، اکنون نیز آثار این علامت باقی مانده و باب اطاق مانند روبروی محراب ( مقابل درب ورودی پیشین) قرار دارد که جایگاه موبدان بوده است. روش بررسی در این پژوهش از آنجا که باید به بررسی ویژگی ها وخصوصیات مسجد جامع ارومیه از لحاظ نگاهی به معماری مساجد دوره اسلامی ،از نوع کیفی – توصیفی بوده که به مطالعه نمونه موردی پرداخته است وهمچنین بدلیل کیفی بودن پژوهش ،روش گرد آو ری از طریق اطلاعات کتابخانه ای ومطالعات میدانی بوده است

کلیدواژه ها

مسجدجامع ارومیه ، معماری اسلامی ، ارومیه ، مسجدجامع ، شبستان ، نظام معماری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.