نقش جلوخان درپیوند مساجد با فضای شهری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش علمی پژوهشی افق های نوین در علوم جغرافیا و برنامه ریزی، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF01_123
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد حیاتی

دکتری

علی اسدزاده مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد

فاطمه رادفر

دانشجوی کارشناسی ارشد

چکیده

با توجه به حکومتهای مذهبی که براساس دیدگاههای ایدئولوژی اسلامی در شکل گیری ساختارهای شهری تاثیر بسیار داشته است باید به این امر نوجه ویژه ای نمود که حکومت در دوران گذشته و حال بر پایه سه محور اقتصاد و سیاست و مذهب شکل گرفته است. که از ارکان مهم قدرت مذهب بوده است که مساجد پایگاه اصلی مذهب در جامعه به شمار می رود . از این رو نقش مساجد در شکلگیری و روند توسعه شهری بسیار پررنگ است که با بررسی آن میتوان تاثیر آن و جایگاه فرهنگی در توسعه اجتماعی را بدست آورد. مسجد به عنوان یکی از نیایشگاههای اصلی جهان اسلام همواره مورد توجه قرار داشته و نقش آن در شهرسازی اسلامی و پلانهای شهری نیز مد نظر بوده است. هدف ازاین پژوهش بیان نقش جلوخان در پیوند مساجد بافضای شهری است که در ابتدا به تعریفمسجدو شهر،شهر از دیدگاه اسلام و حکومت اسلامی به بیان سیر تحول بنا مسجد، جایگاه مسجد در تحولات شهرهای ایرانی اسلامی در پنج دوره تاریخی پرداخته شده است.که در ادامه به اصول معماری اسلامی و نقش جایگاه موقعیت قرارگیری مساجددر سطح شهرمی پردازیم .هدف از این پژوهش دستیابی به پیوند معماری مساجد با معماری شهری ،جایگاه و نقش مساجد درکالبد شهری ومحله ای،آشنایی با آسیب شناسی نقش مساجد در ساختارهای فضایی و کالبدی شهرهمچنین بررسی ارتباط مسجد باسایر عملکردهای شهری می باشد .که در ادامه این مباحث به بیان پدیده مسجد، روش ساخت ،مولفه های فرم ،شکل و ظاهر مساجد ،ساختمان و اجزای تشکیل دهنده آن پرداخته که در نتیجه با تاکید بر نقش جلوخان در مساجد به پیوند مسجد به عنوان مرکز ثقل فضای شهری دست خواهیم یافت.

کلیدواژه ها

مسجد، شهر،جلوخان، معماری اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.