کاربرد مهارتهای معنوی نماز/ دعا در ارتقای سلامت جسم و روان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی اسلام و سلامت روان
  • کد COI اختصاصی: CIMH01_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه مفتون

دانشیار گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، مرکز تحقیقات سنجش سلامت، پژوهشکده علوم بهداشتی، جهاد دانشگاهی تهران

اکرم جهانگیر

عضو هیات علمی بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی ارتش

فاطمه ریاضی

کارشناس، دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی

فریبا رسولی

کارشناس، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت آموزشی

چکیده

در متون مذهبی مسلمانان نماز و دعا از جایگاه ویژه ای برخوردار است، گسترش روز افزون پژوهش ها و فعالیت های علمیدر راستای سلامت معنوی و نقش فعالیتهای معنوی در سلامت جسم و روان اهمیت رویکرد ادیان توحیدی به امورمعنوی را بار دیگر نمایان می سازد. در این مقاله بر اساس یافته های مذهبی و علمی، اهمیت و اثرات فعالیتهای مذهبیو معنوی به عنوان مهارتهای معنوی ارائه شده است.پیامبر اسلام فرمودند، آگاه باشید نماز سفره گسترده خدا در زمیناست که خداوند آن را روزی پنج بار برای اهل رحمتش (افراد شایسته رحمت) گوارا نموده است . و از حضرت صادق(ع) نقل شده است: بر تو باد به دعا کردن زیرا آن درمان هر دردی است .از سوی دیگر در مقالات علمی اثراتفعالیت های مذهبی و معنوی روی سلامتی به صورت بهره های معنوی، اجتماعی، روانشناسی و جسمی ذکر شده استو بهبود پیامدهای سلامت به واسطه فعالیتهای مذهبی و معنوی گزارش شده است. در مقالات و گزارشات منتشر شده علمی مولفین ،مکانیزمهای محتملی برای نحوه تاثیر فعالیتهای مذهبی و معنوی ذکر نموده اند؛ از وجود شیوه زندگی سالمتر و مهارتهای سازگاری در افراد مذهبی گرفتهتا برخورداری از حمایت شبکه های اجتماعی مربوط به فعالیت های مذهبی و معنوی.و در گزارشات اخیر حتی مکانیزمژنتیکی برای تاثیر این گونه فعالیت ها محتمل شده است با این که وجود اعتقاد به انجام امور معنوی انگیزه اولویت داربرای معتقدین به ادیان توحیدی است، استنادات علمی و تائیدات روز افزون در ارتباط به تاثیرات این امور برای فراگیرشدن التزام به انجام آن کمک کننده است. و همانگونه که انسانها میآموزند در راستای سلامتی؛ فعالیت فیزیکی،تغذیه، خواب و بیداری خود را تنظیم نمایند و از این اقدامات پیشگیرانه استقبال نمایند، کاربرد آموزه های دینی نیز درراستای گسترش سلامت اهمیت بیشتری می یابد. و بدین ترتیب عدم کاربرد آن به عنوان یک کمبود مهارتی در بینمهارت های زندگی نمود خواهد کرد. مهارت هایی که استمرار آن طبق آموزه های دینی و همچنین یافته های علمیدر بهبود سلامت انسان نقش چشمگیری دارد.

کلیدواژه ها

مهارت های معنوی (نماز/دعا)، اسلام، ادیان توحیدی، اپی ژنتیک، سلامت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.