شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک فاکتورهای ارگونومیک در ایستگاه های کار شرکت پارس خودرو

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس بین‌المللی ارگونومی ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANERGO01_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4915
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم طوری

کارشناس ایمنی و بهداشت حرفه ای شرکت پارس خودرو

امین کاظمی

کارشناس ایمنی و بهداشت حرفه ای شرکت پارس خودرو

بهنام مقدوم

کارشناس ایمنی و بهداشت حرفه ای شرکت پارس خودرو

حمیدرضا حسینی

کارشناس ایمنی و بهداشت حرفه ای شرکت پارس خودرو

چکیده

پیوستگی فرآیند تولید، حجم بالای تولید، تعدد فعالیت های تکراری چند وظیفه ای، کنترل کم روی سرعت و حجم کار از طرف اپراتور و مواردی این چنین از ویژگی های اغلب فعالیتها در صنعت خودرو سازی می باشد، که در صورت عدم توجه کافی به فاکتورهای انسانی در سیستم کار، ایجاد ریسک فاکتورهای ارگونومیک و به تبع آن بروز علائم اسکلتی - عضلانی مرتبط با کار را به دنبال خواهد داشت . از این رو احتمال شیوع علائم اسکلتی - عضلانی در این صنایع می تواند بالا باشد که مطالعات صورت گرفته موید این واقعیت است . بر این اساس، مطالعه ای بر روی شاغلین سالنهای تولیدی شرکت پارس خودرو طی سالهای 1384 تا 1386 با هدف شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک فاکتورهای ارگونومیک در ایستگاه های کار صورت گرفت . در این مطالعه ابتدا به کمک چک لیست وضعیت ارگونومیکی ایستگاه های کار مورد ارزیابی قرار گرفته و ریسک فاکتورهای غالب شناسایی گردید و سپس جهت ارزیابی نیمه کمی ریسک فاکتورهای شناسایی شده از روش RULA استفاده شد . داده های خام جهت تجزیه و تحلیل وارد نرم افزار ERGO MASTERE 4 گردیده و بر اساس نتایج، اقدامات اصلاحی طراحی و پیاده گردید . نتایج حاصل از چک لیست ها نشان داد که در بیشتر وظایف، حرکات تکراری، پوسچر نادرست و کار عضلانی زیاد ریسک فاکتورهای عمده می باشد که RULA می تواند روش مناسبی برای ارزیابی دقیق باشد . ارزیابی به روش RULAنشان می دهد که از مجموع 621 ایستگاه کار در سالنهای بدنه L90 ، مونتاژ L90 ، سالن رنگ و سالن نصب کپسول CNG ، %25 دارای سطح ریسک بالا ، %47 ریسک متوسط و %28 ریسک پایین می باشند . بر اساس نتایج شناسایی و ارزیابی ریسک فاکتورها، مشخص گردید که برنامه مداخله ارگونومی ابتدا می بایست بر حذف یا کاهش علل ایجاد کننده سه ریسک فاکتور حرکات تکراری، پوسچر نادرست و کار عضلانی زیاد در ایستگاه های کار با سطح ریسک بالا که توسط روش RULA مشخص شده اند، متمرکز شود که این اقدامات در سه سطح اجرائی، مهندسی و فردی پیاده گردید . از طرفی این مطالعه نشان داد که به کارگیری چک لیست شناسایی ریسک فاکتورها ضمن تامین بخشی از داده های لازم در طراحی اقدامات اصلاحی، یک اقدام موثر در تعیین روش مناسب ارزیابی ریسک فاکتور ها می باشد . تعیین اثر بخشی بهبودهای صورت گرفته نیاز به ارزیابی مجدد توسط روشRULA . در آینده دارد

کلیدواژه ها

ارگونومی، خودرو سازی، علائم اسکلتی عضلانی، ارزیابی ریسک فاکتورها، RULA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.