چالش های طرح های آبخیزداری در بالادست سدهای بزرگ؛ مطالعه موردی سدهای کرخه و کارون4

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی سد و نیروگاههای برقابی
  • کد COI اختصاصی: NCHP02_203
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1625
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نیک پور

کارشناس فنی مطالعات پایه، شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، وزارت نیر

امیرحسین ایزددوستدار

چکیده

با نگاهی به فرسایش خاک که سالیانه در کشور بیش از 1/5 میلیارد تن میباشد و با توجه تعداد دفعات سیل در کشور میتوان دریافت که علی الرغم انجام عملیات آبخیزداری در سطح حوضه های آبخیز کشور در طی سنوات گذشته، متأسفانه شاهد روند افزایش تعداد دفعات سیل و افزایش تولید رسوب می باشیم . با توجه به اعتبارات اندک در این بخش و توزیع نامناسب و غیرکارشناسی آن، امکان کاهش یا مهار تولید رسوب در حوضه های آبریز بالادست سدهای ساخته شده وجود ندارد . میزان متوسط رسوب ورودی به سد کارون 4 در بین سالهای 1379-83 به ط ور متوسط 4526 تن در روز بدست آمده است، یعنی میزان رسوبات تولید شده در طول این پنج سال حدود 25 درصد نسبت به سالهای قبل افزایش یافته است . در صورت عدم حل این مشکل و با فرض افزایش متوسط 25 درصدی رسوبات وارد شده به پشت سد، در طول عمر مفید سد (50سال ) میزان تولید رسوب وارده به مخزن سد حدود250 درصد افزایش می یابد . در این راستا و با توجه به افزایش سالیانه تولید رسوب در حوضه های آبریز مخصوصا حوضه بالادست سد کارون 4، کارون5 و بازفت پیشنهاد می گردد و هرچه سریعتر فعالیتهای آبخیزداری با در نظرگرفتن دید حوضه ای و برمبنای شناسایی محل های رسوب خیز حوضه و انجام سریع عملیات آبخیزداری در جهت حفاظت و کنترل رسوب در آن مناطق انجام پذیرد

کلیدواژه ها

تولید رسوب، طرح های آبخیزداری، حوضه سدهای کرخه و کارون4

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.