عوامل ساختاری موثر در بی انگیزگی کارکنان سازمان جهاد کشاورزی اسان آذربایجان غربی
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: کنفرانس بین المللی حسابداری و مدیریت
- کد COI اختصاصی: MOCONF01_0181
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 799
نویسندگان
کارشناس ارشد مدیریت دولتی، سیستم های اطلاعاتی آموزشکه فنی و حرفه ای سما، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی، ایران
کارشناس ارشد مدیریت نیروی انسانی، اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات
کارشناس ارشد مدیریت دولتی، موسسه آموزش عالی شمس تبریزی
دانشجوی دکترای تخصصی مدیریت رفتارسازمانی، موسسه آموزش عالی شمس تبریزی
چکیده
هدف این پژوهش برررسی تأثیر ساختار سازمانی بر بی انگیزیگی کارکان سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی است. اغلب دانشمندان و صاحب نظران سه بعد اساسی پیچیدگی تمرکز و رسمیت را از میان ابعاد، را به عنوان ابعاد اصلی ساختار سازمانی بر شمرده اند و معتقدند که به نوعی دیگر ابعاد ساختار سازمانی را در بر می گیرند. که در این پژوهش هم این سه بعد به عنوان سه متغیر اصلی ساختار سازمانی تأثیر گذار بر بی انگیزگی کارکنان مورد مطالعه قرار گرفته است. این پژوهش به لحاظ هدف، پژوهشی کاربردی و با ماهیت روش توصیفی - پیمایشی ، به شیوه میدانی با استفاده از پرسشنامه صورت پذیرفته است جامعه آماری این تحقیق 1104 نفر از کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی بوده است. ابزار استفاده شده جهت تجزیه و تحلیل آماری در این پژوهش نرم فزار SPSS بوده که با استفاده از آزمون های خی دو، آزمون دو جمله ای و فریدمن صورت پذیرفته است که نتایج تحلیل داده ها نشان داد که پیچیدگی تمرکز و رسمیت از عوامل تأثیرگذار بر بی انگیزگی کارکنان سازمان جهاد کشاورزی است بدین معنی که هرچه قوانین و ساختار اداری پیچیده تر و دست و پاگیرتر باشد به همان اندازه از میزان انگیزه و علاقه کارکنان به کار کاسته می شود و به بالعکس این جریان هم صادق است یعنی هرچه از میزان نظارت و کترل های بی مورد و بی جا کاسته شود و از قوانین دست و پاپیرتر کمتر شود به همان میزان شور و شوق کارکنان به کار افزده می شود.کلیدواژه ها
ساختار سازمانی، بی انگیزگی، رسمیت؛ تمرکز و پیچیدگیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.