منبع سولفور و چگونگی زایش کانسنگ در کانسار مس چهار گنبد،سیرجان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: هجدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI18_122
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 881
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی میزان

دانشجوی دکترای زمین شناسی، دانشگاه شیراز

سعید علیرضایی

عضو هیئت علمی گروه زمین شناسی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

کانسار مس چهار گنبد در 08 کیلومتری شمال شرق سیرجان و در کمربند ماگمایی ارومیه دختر قرار دارد. لیتولوژی منطقه شامل سازند های رسوبی و آذر آواری و یک توده ی نفوذی کوارتز دیوریت پورفیری است. دو گسل اصلی به نام های گسل چهارگنبد و گسل مضطر در منطقه وجود دارد. کانه زایی در تقاطع این دو گسل به صورت رگه های کوارتز، کالکوپیریت و کانی های کربناتی به همراه مقادیر کمی اسفالریت رخ داده است. بافت کانسنگ شامل آکندگی فضای خالی و برشی است. دگرسانی های مرتبط با کانه زایی شامل دگرسانی های پروپیلیتی، فیلیک، کربناتی و سیلیسی شدن است. کانه زایی شامل یک مرحله اصلی است: مرحله اول کانه زایی S1 شامل کالکوپیریت،اسفالریت، پیریت، ارسنوپیریت، دولومیت و کوارتز میشود. با توجه به بررسی میانبار های سیال در کانی های کوارتز و دولومیت، دمای سیال کانه زا در محدوده 288 تا 205 درجه سانتی گراد قرار دارد. محدوده ی تغییرات نسبت ایزوتوپی گوگرد δ34SCDT پنج نمونه سولفیدی معرف مرحله کانه زاییS1 بین 2/6-تا10/5- پرمیل قرار دارد. با توجه به نتایج ایزوتوپی بخشی از سولفور منطبق با منابع ماگمایی و توده های نفوذی است. بخش دیگر سولفور در ارتباط با تجزیه حرارتی وشسته شدن کانی های سولفیدی پیریت و پیروتیت از سنگ های میزبان کانه زایی سنگ های آذر آواری و نهشته شدن مجدد آنها به صورت کانی های سولفیدی است. حرارت مورد نیاز سیستم هیدروترمالی از توده ی نفوذی که برونزد سطحی در محدوده ی معدنی ندارد تامین شده است

کلیدواژه ها

مس، کانسار مس چهار گنبد، ایزوتوپ گوگرد، ارومیه - دختر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.