ژئو شیمی و پترولوژی ولکانیک های پلیوکواترنر نیر، شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: هجدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI18_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 642
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا علی زاده نوده

کارشناسی ارشد پترولوژی

محمد رهگشای

دانشگاه شهید بهشتی تهران

هادی شفایی مقدم

دانشگاه دامغان

چکیده

تراکی بازالت، تراکی آندزیت، تراکی داسیت و ریولیت که دارای سرشت شوشونیتی می باشند از اصلی ترین سنگ های ولکانیکی پلیوکواترنر نیر هستند. پلاژیوکلاز، الیوین، کلینوپیروکسن، آمفیبول، آلکالی فلدسپات با کانی های کدر درشت بلورهای سنگ های فوق می باشند. بررسی های ژئوشیمیایی نشاندهنده ی غنی شدگی در عناصر نادر خاکی سبک نسبت به عناصر نادر خاکی سنگین، غنی شدگی در عناصر با شعاع یونی بزرگ و تهی شدگی در عناصر با قدرت میدان بالا می باشد. مشاهدات پترولوژیکی همراه با ژئوشیمی عناصر نادر خاکی و کمیاب این گدازه ها نشاندهنده ی سرشت شوشونیتی و مشتق شدن از یک زون فرورانش می باشد. تغییرات Sm در برابرSm/Yb نشان می دهد که در مواد منشا سنگ های منطقه گارنت حضور داشته و با توجه به ترکیب شیمیایی گدازه های منطقه، یک منشأ گوشته غنی شده برای ایجاد این گدازه ها پیشنهاد شده است، میزان ذوب بخشی برای گدازه های نیر بین 5 تا 10 درصد از یک گوشته لرزولیتی اسپینل- گارنت دار برآورد شده است. محیط زمین ساختی پس از برخورد و شواهد ژئوشیمیایی عناصر کمیاب، بیانگر این است که ماگمای سازنده ی سنگهای منطقه از یک گوشته دگرنهادشده در اثر یک فرورانش قدیمی ایجاد شده است.

کلیدواژه ها

پلیوکواترنر، شوشونیتی، فرورانش، گوشته غنی شده، نیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.