بررسی هیدروژئولوژیک آبخوان های درز و شکافی در سازندهای سخت شرق دریاچه ارومیه

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: هجدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI18_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 704
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم مکاری منشادی

مرکز ملی مطالعات سازندهای سخت و کارست کشور

لیلا مهدوی

مرکز ملی مطالعات سازندهای سخت و کارست کشور

چکیده

در این تحقیق سازندهای سخت محدودههای مطالعاتی شرق دریاچه ارومیه از نظر هیدروژئولوژی و امکان تشکیل آبخوانهای مناسب مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از اطلاعات منابع آب آماربرداری و نقشههای زمین شناسی این محدودهها چهار گروه هیدروژئولوژیک کربناته، ولکانیک، کلاستیک و کریستاله شناسایی تفکیک و تخلیه، منابع آب، آبدهی ویژه و خواص هیدروژئولوژی آنها مقایسه گردید. در منطقه مورد مطالعه مناسبترین گروه هیدروژئولوژیک از نظر آبدهی ویژه گروه کربناته و سپس ولکانیک و بعد از سازندهای گروه کلاستیک و کریستاله تعیین گردید. به دلیل عدم وجود کانیهای مخرب کیفیت و انحلال پذیر در بدنه این سازندها کیفیت آب در چشمههای خارج شده از آنها مناسب بوده و تنها در برخی از محدودههای مجاور دریاچه شور ارومیه تحت تأثیر رسوبات شور دریاچه و در برخی محدودهها نظیر سراب و بستان آباد آب چشمههای گرم تحت تأثیر آبهای هیدروترمال اعماق آب، شور بوده است. روش استفاده از این آبخوانها به دلیل ماهیت منفصل سفرهها اغلب با احداث استخرهای ذخیرهای کوچک در محل مظهر چشمه میباشد. حفر چاه در این سازندها به دلیل ماهیت ناهمگن و آنیزوتروپ محیط در صورت برخورد به محل تقاطع درز و شکافهای اصلی میتواند با موفقیت انجام پذیرد. تعیین محل حفاری و سپس قطر و عمق حفاری در آبخوانهای درز و شکافی بستگی به ضخامت رگولیت و موقعیت فضایی درز و شکافها داشته که بایستی با بررسیهای زمین شناسی و برداشت درزهها و در نهایت انجام عملیات ژئوالکتریک تعیین گردد.

کلیدواژه ها

سازندهای سخت ،سفره های درزو شکافی ،واحدهای هیدروژئولوژیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.