تجلی مفهوم هیجان و آرامش در دوره های معماری ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی دستاوردهای نوین در مهندسی عمران، معماری، محیط زیست و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: CAECONF01_325
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1058
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه جعفر محمدی

دانشجوی دکتری معماری دانشکده هنر دانشگاه تربیت مدرس

مهدی حمزه نژاد

دکتری معماری عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت

چکیده

هنرمند مسلمان بخاطر نتایج مادی کار یا ارضای حس زیباشناسی اثرهنری را خلق نمی کند بلکه همواره می کوشد تابارمز و کنایه، متعالی ترین حقایق خلقت را در قالب های مادی به نمایش بگذارد. از جمله این رموز، هیجان و آرامش موجود دربنای مسجد است که بررسی آن هدف این مقاله خواهد بود. درباره ضرورت آن باید توجه کردکه برخی مساجد معاصر، بی توجه به جنبه های متعالی ساخته می شوند و جایی برای ظهور و بروز این احساس ها بجا نمی گذارند. فرضیه مقاله آن است که در مساجد سنتی، معماران با بهره گیری خلاقانه از عناصر نور، رنگ و کاهش ماده و سبککردن آن، موفق به پدیدار ساختن این مفاهیم هیجان و آرامش در بیننده می شوند. نمونه هایی که در مقاله بررسی می شود جزئیات آن را آشکار خواهد ساخت. به این منظور، نخست به بررسی نظری مفهوم هیجان و آرامش پرداخته می شود. سپس برخی آیات قرآن و روایاتمربوط در این رابطه مطرح شده و سرانجام تلاش می شود تا ویژگیهای کالبدی فضایی ای را که تجلی کننده چنین - مفاهیمی هستند در معماری مساجد یافته و عناصری که در این دلالت، مؤثر هستند، شناسایی شوند. روش پژوهش، استدلال منطقی است و در بررسی مورد پژوهی (CASE STUDY) ، مشاهده برروی مساجد دوره های مختلف معماری ایرانی است. دستاورد این مقاله آن است که منظور از آرامش، آرامشی فراتر از آرامش های دنیوی آرامش معنوی وهیجان نیز فراتر ازمفهوم برانگیخته شدن است.

کلیدواژه ها

هیجان، آرامش، مسجد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.