بررسی میزان و علل ضایعات نان و راهکارهای بازیافت آن در استان لرستان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی بازیافت و استفاده از منابع آلی تجدید شونده در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCRRORRA03_139
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2848
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر آزادبخت

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان

کبری خسروی نژاد

کارشناس دانش آموخته مهندسی کشاورزی از دانشگاه شهید چمران اهواز

زهرا نصیری

کارشناس دانش آموخته مهندسی کشاورزی از دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

اتلاف منابع از مهم ترین مسائل و چالش هایی است که کشورمان با آن روبروست . این امر به ویژه در مورد نان کاملاً چشمگیر است . بخش مهمی از نان ارزانی که در کشورمان مورد استفاده قرار می گیرد به صورت ضایعات از چرخه مصرف خارج می شود . این پژوهش به منظور تعیین میزان و علل ضایعات نان در استان لرستان و تلاش در جهت شناسایی نارسایی های موجود و یافتن راهکارهایی جهت بازیافت و کاهش میزان ضایعات نان انجام گرفته است . این تحقیق تحلیلی - توصیفی ) ) Cross Sectional در سال 1383 به روش پرسشنامه ای از 303 واحد تولیدکننده و 425 خانوار مصرف کننده انواع نان با توزیع تصادفی در سطح شهرستانها، بخشها و روستاهای استان لرستان انجام گرفته است . تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss در سطح %5 انجام گردید . بر اساس نتایج این پژوهش %79/1 نمونه آماری تولیدکنندگان میزان ضایعات روزانه نان تولیدی را 1-5 کیلوگرم و مهم ترین علل موثر بر میزان ضایعات نان تولیدی را کیفیت آرد %)83/3) ، کیفیت گندم %)7/3) ، کیفیت آرد و مهارت شاطر %)3) ، کیفیت گندم و آرد %)3) ، مهارت شاطر %)1/3) ، چگونگی تهیه و عمل آوری خمیر %)0/7) ، کیفیت آرد، مهارت شاطر و چگونگی تهیه و عمل آوری خمیر %)0/3) گزارش نموده اند . %1 نمونه آماری نیز تمام علل ذکر شده را موثر دانسته اند . میزان ضایعات نان در نمونه آماری مصرف کنندگان %44/31 برآورد شده و به ترتیب بیشترین و کمترین میزان بر حسب قرص نان مربوط به نان لواش دوار با %18/9 ، نان تافتون %3 و نان تنوری %3 قرص نان بوده است و مهم ترین علل موثر بر میزان ضایعات نان مصرفی نامرغوبی آرد %)40/9) ، خمیری بودن کناره های نان %)32/7) و زود بیات شدن نان مصرفی %)24/8) بیان شده است . %1/5 نمونه آماری نیز تمام علل ذکر شده را موثر دانسته اند . همچنین مصرف و تولیدکنندگان نان راهکارهایی جهت کاهش میزان ضایعات و بازیافت آن ارائه نموده اند که در این مقاله به آن پرداخته شده است .

کلیدواژه ها

نان، ضایعات، بازیافت،گندم، لرستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.