فرآیندهای مورفوتکتونیک گسل جوان زاگرس در تغییرات الگوی رودخانه و روانه های ماسه ای دشت سیلاخور

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره انجمن جغرافیایی ایران با محوریت آمایش سرزمین،الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت
  • کد COI اختصاصی: IGAC12_026
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 704
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید تقوی گودرزی

عضوهیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد

بهروز پروانه

استادیار گروه جغرافیای دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد

چکیده

از جمله فرآیندهای ژئومورفولوژیکی ناشی از فعالیت های نئوتکتونیکی، تغییر الگوی کانال رودخانه ها و روانه های ماسه ای می باشند که مناطق تحت تاثیر این فرآیندها، ممکن است صدمات و خسارات فراوانی را ببینند. دشت سیلاخور در شمال شرقی استان لرستان با وجود گسل های فعال و توان لرزه ای بالا قرار گرفته است که تحت تاثیر این فعالیت ها، احتمال وقوع روانگرایی، تغییر الگو و کانال رودخانه سیلاخور در این دشت دیده می شود. لذا هدف از مطالعه حاضر، شناسایی و بررسی تغییر الگو، کانال رودخانه و روانه های ماسه ای در پهنه دشت سیلاخور می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش آن تحلیلی و میدانی می باشد. ابزار تحقیق شامل نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، ژئومورفولوژی، آبهای زیرزمینی و اطلاعات لرزه خیزی منطقه و نرم افزارهای Arc GIS ، ENVI و Google Earth می باشد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد، با توجه به بالا بودن عمق آب های زیرزمینی، لرزه خیزی منطقه و وجود نهشته های آبرفتی در دشت سیلاخور، اطرف شهرستان دورود پتانسیل بالایی برای بروز روانگرایی دارد که روانه های ماسه ای، ناشی از بروز این پدیده می باشند. هم چنین بررسی مئاندرهای رودخانه سیلاخور، نشان می دهد که با وجود گسل ها، نو زمین ساخت موجود در منطقه و زلزله خیز بودن دشت ساختمانی سیلاخور، تغییر مسیرهای بزرگ رودخانه ناشی از فعالیت های تکتونیکی و تغییرات فعلی ناشی از فعالیت های انسانی می باشد. شکل گیری پدیده های مورد مطالعه و تغییر آن ها در طول زمان در محدوده مورد مطالعه، به تقابلی بین انسان و محیط منجر شده است که بازخورد آن زندگی انسان ها را تحت تاثیر قرار داده است.

کلیدواژه ها

نئوتکتونیک، مئاندر، روانگرایی، روانه های ماسه ای، دشت سیلاخور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.