مصرف بقایای گندم، ذرت و یونجه در خاک و اثر آنها بر توده زنده و فعالیت میکروبی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی بازیافت و استفاده از منابع آلی تجدید شونده در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCRRORRA03_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2476
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهشید منصورزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

فخرالسادات موسوی

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

سمیه جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

مژگان بویراحمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

چکیده

پائین بودن میزان ماده ی آلی یکی از عوامل محدود کننده فعالیت موجودات زنده در خاک های مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می رود . از این رو، کاربرد گسترده ی و مستمر مواد آلی در این گونه خاک ها برای بهبود وضعیت کیفیت آنها و نیل به کشاورزی پایدار ضروری به نظر می رسد . با این حال، میزان و شدت فعالیت میکروبی خاک به عنوان یکی از عوامل تأثیر گذار بر کیفیت و حاصلخیزی آن در کوتاه مدت بستگی به نوع و کیفیت بقایای آلی که سالیانه به خاک اضافه می شوند، دارد . هدف این تحقیق بر رسی اثر سه نوع بقایای گیاهی شامل گندم، ذرت و یونجه بر فعالیت ( تنفس ) و میزان توده زنده میکروبی خاک در شرایط آزمایشگاه بود . آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار بر روی یک خاک لومی - رسی اجرا شد . تیمارها شامل بقایای گندم، ذرت و یونجه بعلاوه گلوکز به عنوان سوبسترای سهل الوصل برای میکروب های خاک بود . یک خاک بدون سوبسترا نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد . پس از اعمال تیمارها و تنظیم رطوبت خاک در حدود 70 درصد ظرفیت زراعی، نمونه ها به مدت 94 روز در انکوباتور در دمای 25 OC قرار داده شدند و میزان تنفس میکروبی در فواصل زمانی معین مورد سنجش قرار گرفت . وزن زنده توده میکروبی به روش تدخین با کلروفرم نیز اندازه گیری گردید . نتایج نشان داد که افزودن بقایای گیاهی به خاک مورد آزمایش به طور معنی دار سبب افزایش فعالیت میکروبی خاک گردید . بیشترین میزان فعالیت میکروبی در هف ته ی اول مشاهد گردید و سپس به مرور زمان کاهش یافت اما در پایان انکوباسیون نسبتاً ثابت باقی ماند . خاک های حاوی بقایای یونجه حداکثر فعالیت میکروبی را داشتند و پس از آن بیشترین اثر به ترتیب در خاک تیمار شده با بقایای ذرت و گندم دیده شد . توده زنده میکروبی نیز روند مشابه با فعالیت میکروبی داشت . بطور خلاصه، نتایج این تحقیق نشان می دهد که -1 افزایش هر گونه ماده آلی سبب تحریک شدید فعالیت میکروبی و بهبود توده زنده میکروب ها می گردد و این اثر در اوایل مصرف ماده آلی ملموس تر است و -2 شدت فعالیت میکروبی بستگی به نوع و کیفیت سوبسترا ( بقایای گیاهی ) دارد . از این رو، مصرف مستمر بقایای گیاهی در خاک های فقیر از مواد آلی نه تنها سبب افزایش فعالیت میکروبی آن می گردد، بلکه یکی از راه های بازیافت و باز مصرف صحیح این گونه مواد در اکوسیستم های کشاورزی می باشد . در این مقاله به جزئیا ت بیشتر اثرات بقایای گیاهی بر تنفس و بیوماس خاک و نیز تنفس ناشی از سوبسترا پرداخته خواهد شد .

کلیدواژه ها

بقایای گیاهی، فعالیت میکروبی و توده زنده خاک، کیفیت خاک، خاک های خشک و نیمه خشک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.