نقش نور و رنگ در شیشه و تأثیر آن ها در ارسی خانه های سنتی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی علوم مهندسی، هنر و حقوق
  • کد COI اختصاصی: ICESAL01_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1809
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره کیانی ده کیانی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری،دانشگاه آزاد،واحد علوم و تحقیقات اهواز

بهزاد وثیق

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول

چکیده

ارسی پنجره هایی با شیشه های رنگی است که نور را در رنگ های متغیر و متنوع از خود عبور میدهدو جلوه طرحی را با نور روی طرح دیگر می اندازد که خاص جهان اسلام و منحصر به فرد بوده است. این هنرخارق العاده از نقطه نظر هنر و معمارینمونه با ارزشی تلقی شده است. بسیاری از پژوهشگران ایران در این زمینه نوشته ها و توصیفات زیادی را به رشته تحریر درآورده اند، اما در لابه لای کتب و مقالات ارایه شده کمتر به چرایی پدید آمدن این عناصر توجه شده است. آیا تنها دلیلساخت این ارسی ها فقط بخاطر جنبه ی زیبایی آن بوده و یا اینکه باید به دنبال دلایل دیگری بود.سؤال اصلی این تحقیق تاثیرشیشه های رنگی و نور عبوری رنگی در ارسی ها می باشد.آیا از ارسی ها و شیشه های رنگی باز هم میتوان در فضاها و خانه ها استفاده کرد؟آیا با احیاء دوباره شیشه های رنگی می توان گامی در جهت حفظ این هنر ارزشمند در معماری امروزیبرداشت؟آیا ایجاد ارسی ها و ترکیب آن ها با شیشه های رنگی به جای شیشه سفید دلیل خاصی دارد؟سعی بر آن بوده که باکنکاش در متون قدیم و جدید گامی هر چند کوچک جهت شناخت ارسی ها و علل ترکیب شیشه و نور و رنگ برداشت.با مطالعات انجام شده بایستی اذعان نمود که همواره این عنصر معماری به عنوان یک عنصر زیبا و تزئینی و همچنین بخاطر ایجادمحرمیت،خواص صوتی، و رنگ درمانیمورد استفاده هنرمندان ایرانی قرار گرفته است. که این دلایل را میتوان از علل عمومی و بعضاً مشترک در ارسی ها دانست.

کلیدواژه ها

ارسی ، رنگ درمانی ، عالم مثل، خانهایرانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.