لزوم رعایت ملاحظات بهداشتی و زیست محیطی تولید کمپوست در استان مازندران به منظور استفاده پایدار در بخش کشاورزی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی بازیافت و استفاده از منابع آلی تجدید شونده در کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCRRORRA03_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1671
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه ذلیکانی

کارشناس اداره کل محیط زیست مازندران

علی اکبر یدالهی

کارشناس ارشد معاون محیط زیست انسانی

رسول علی اشرفی پور

دکتری مدیر کل حفاظت محیط زیست مازندران

چکیده

شرایط خاص اقلیمی و جغرافیایی استان مازندران،جاذبه های گردشگری ، افزایش جمعیت و به تبع آن افزایش تولید پسماند، کمبود و عدم زمین مناسب برای دفن پسماندها، در حال حاضر سیستم مدیریت مواد زائد را به سمت استفاده از روش های مناسب کاهش پسماندها سوق داده است . به همین دلیل کمپوست سازی به عنوان وسیله ای جهت بازیافت پسماندهای تجزیه پذیر ( باحجم حدود 7 0 درصد از حجم کل ) با امکان دستیابی به محصولی پایدار، در کنار استفاده از روش های کاهش پسماندها در مبدا ،پردازش و بازیابی ،زباله سوزی و دفن مواد باقیمانده، می تواند چالش های موجود در سیستم مدیریت مواد زائد را مرتفع نماید . هرچند استفاده از کمپوست سازی می تواند روش مناسبی برای حذف حجم عطیمی از زباله های عادی باشد ولی نکته اصلی در تولید کمپوست، دستیابی به محصولی قابل استفاده در بخش کشاورزی می باشد که ضمن حذف زباله های فساد پذیر از چرخه زندگی،انرژی و هزینه های صرف شده در فرایند تولید کمپوست را قابل توجیه نماید . متاسفانه در شرایط کنونی با توجه به عدم طرح تفکیک زباله در مبدا و عدم رعایت مسائل زیست محیطی، فنی و بهداشتی و امکان اختلاط زباله های عفونی و صنعتی، از نگرانی های استفاده از کمپوست در بخش کشاورزی استان، احتمال وجود مواد خطرناک و زیان آور، فلزات سنگین، ناخالصی ها و بذر علف های هرز در کمپوست حاصل می باشد . در این راستا به کار گیری تکنیک های مناسب تفکیک به خصوص تفکیک در مبدا،استفاده از روش های مناسب باتوجه به شرایط منطقه، رعایت کلیه موازین بهداشتی و زیست محیطی به منظور رسیدن به محصولی بدون آلودگی و قابل استفاده در مصارف کشاورزی، تدوین استانداردهای کیفی کمپوست، بازاریابی صحیح، آموزش وتنویر افکار عمومی مصرف کنندگان و اطمینان از سلامت محصول تولیدی از نظر کارایی و بهداشتی، از موارد مهم قابل توجه وتاکید، در مقاله حاضر می باشد .

کلیدواژه ها

کمپوست ، زباله ، مواد آلی ، کشاورزی ، استان مازندران ، تفکیک در مبدا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.