اثر شیرابه کمپوست زباله شهری بر انباشت عناصر سنگین، کیفیت خاک و عملکرد گیاهان جو و سورگوم
- سال انتشار: 1387
- محل انتشار: سومین کنگره ملی بازیافت و استفاده از منابع آلی تجدید شونده در کشاورزی
- کد COI اختصاصی: NCRRORRA03_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2369
نویسندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی اهواز
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد علوم و تحقیقات اهواز
چکیده
در فرآیند تبدیل زباله های شهری به کمپوست، به سبب رطوبت زیاد زباله های خانگی در ایران، مقدار زیادی شیرابه تولید می شود که اگر به روش صحیح مدیریت و جمع آوری نشود می توانند سبب آلودگی خاک و آبهای زیرزمینی شوند . از سوی دیگر شیرابه زباله حاوی مواد آلی و عناصر غذایی مختلف است که می تواند به صورت یک کود کامل در جهت تقویت باروری خاک ها استفاده شود . این پژوهش با سه سطح تیمار کمپوست 800) و 400 و 0 تن در هکتار ) درقالب طرح کرتهای یک بار خرد شده با سه تکرار طراحی و اجرا شده به منظور مطالعه اثر شیرابه بر کیفیت خاکها، پیش از کاشت و پس از برداشت گیاهان از هر یک از کرتها از اعماق ) 0 – 30) و ) 30- 60) سانتی متر نمونه خاک تهیه شد . نمونه ها پس از هوا خشک شدن خصوصیات فیزیکوشیمیایی آنها اندازه گیری شد . علاوه بر این جهت تعیین عملکرد گیاهان نمونه هایی از تیمار های گیاهی را تهیه و پس از هضم خشک، غلظت عناصر سنگین ( سرب و نیکل ) و برخی عناصر قابل جذب گیاهی و نیزpH مقدار توده زستی خشک ( بیوماس ) برای هر گیاه مشخص شد . نتایج نشان داد که شیرابه زباله باعث کاهش خاک به میزان کم و موقتی می گردد که علت آن آهک زیاد و در نتیجه قدرت زیاد بافری خاک می باشد . اما همین کاهش موقتی pH ، اثرات مثبتی بر قابلیت جذب عناصر غذایی به ویژه فسفر، آهن، منگنز و مس دارد و قابلیت جذب آنها را به طور معنی داری افزایش می دهد، که متناسب با میزان شیرابه مصرفی می باشد . علاوه بر این عناصر نیتروژن و پتاسیم قابل جذب خاک و همچنین خصوصیات فیزیکی همچون پایداری خاکدانه ها و وزن مخصوص ظاهری و در نهایت عملکرد گیاهان سورگوم و جو در مقایسه با تیمار شاهد، بطور معنی داری با افزایش سطوح شیرابه مصرفی افزایش می یابد . غلظت عناصر سنگین نیکل و سرب نیز نسبت به شاهد افزایش داشت اما این افزایش معنی دار نبود و هیچگونه علائمی از سمیت حاصل از شیرابه در اندامهای رویشی گیاه مشاهده نشد .کلیدواژه ها
کمپوست زباله شهری، شیرابه ، کیفیت خاک، عملکرد گیاهانمقالات مرتبط جدید
- استفاده از مواد دوست دار محیطزیست بهعنوان جایگزین برای صنعت بستهبندی مواد غذایی
- مروری بر کاربرد چارچوبهای فلزی-آلی در جذب دیاکسید کربن
- کنترل بهینه یک مدل دینامیکی امکانات و تسهیلات گردشگری در جهت توسعه پایدار مبتنی بر تاثیرات عوامل محیطی
- بررسی موانع پیاده سازی استانداردهایISO با تاکید بر مدیریت سبز با استفاده از شبکههای عصبی عمیق کانولوشن
- استخراج رمزارز و چالش های آلودگی محیط زیست
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.