اولویت بندی توانمندی های تکنولوژیک نیروگاه های سیکل ترکیبی (مطالعه موردی: نیروگاه سیکل ترکیبی فارس)
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی مدیریت و حسابداری
- کد COI اختصاصی: ACCFIN04_046
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 911
نویسندگان
کارشناسی ارشد مدیریت تکنولوژی گرایش انتقال تکنولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
دکترای مدیریت، استادیار مدیریت صنعتی و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
چکیده
سازمانها جهت تدوین سیاست ها و برنامه های استراتژیک، نیاز به بررسی دقیق و آشکار جنبه های تکنولوژیک در کنارسایر عوامل استراتژیک دارند. با استفاده از فرآیند ارزیابی توانمندی های تکنولوژیک می توان راه کارها و استراتژی هایپیشنهاد شده در استراتژی تکنولوژی را از لحاظ توانمندی بررسی نمود. طی پژوهش حاضر با تکیه بر مدل ارایه شدهتوسط پاندا و راماناتان، توانمندیهای تکنولوژیک نیروگاه سیکل ترکیبی فارس ارزیابی و اولویت بندی شده است. اینتحقیق از لحاظ هدف کاربردی و در زمره تحقیقات توصیفی قرار میگیرد. نمونه آماری شامل 135 نفر خبره از میانکارشناسان، مدیران و مهندسین حوزه های تحقیقاتی و عملیاتی صنعت برق به عنوان جامعه آماری بصورت تصادفیسیستماتیک انتخاب شده اند. جهت گردآوری اطلاعات از مطالعه کتابخانه ای و مراجعه به اسناد گذشته سازماناستفاده شده است. جهت تکمیل فرآیند استخراج توانمندیها از ابزارهای مصاحبه با کارشناسان و خبرگان، پرسشنامه،ماتریس مقایسات زوجی بر پایه روش AHP و نمودار عنکبوتی استفاده شده است. نتایج نهایی نشان میدهد از 20توانمندی تکنولوژیک اصلی استخراج شده، 9 توانمندی (ACC(4), SUC(3), SUC(1), SEC(2), PRC(2), DEC(4), DEC(3), DEC(2 و(ACC(5 دارای سطح توانمندی پایین و متوسط و عدد نهایی نسبی پایین و توانمندی (PRC(1 دارای سطح توانمندیموجود بالا و عدد نهایی نسبی کم و 4 توانمندی (SEC(4), SEC(1), DEC(5 و (ACC(1 دارای سطح موجود پایین یا متوسط وعدد نهایی نسبی بالا و 6 توانمندی (SUC(5), SUC(2), PRC(4), PRC(3), DEC(1 و (ACC(2 دارای سطح موجود توانمندی بالا وعدد نهایی نسبی بالا هستند. همچنین فرآیند ارزیابی سالیانه و دوره ای نیز پیشنهاد می گردد.کلیدواژه ها
توانمندی های تکنولوژیک، ارزیابی توانمندیهای تکنولوژیک، مدل پاندا و راماناتانمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.