تقش عناصر هویت ساز در معماری مسکونی معاصر ایران (نمونه موردی: بافت مسکونی تاریخی (خیابان حصار) اراک)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی معماری و منظر شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ARCHCONF02_221
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1018
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا ضیابخش

استادیار و عضو هیئت علمی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، رودهن، ایران

محمد شهرجردی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران

محمد صالحی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران

چکیده

امروزه مقوله هویت به عنوان یکی از موضوعات بحث برانگیز دوران معاصر به شمار می آید. معماری مسکونی ایران گنجینه ای فاخر از آثار شاخصی است که در سیر یک روند متمادی شکل گرفته است. این آثار ارزشمند بیان کننده ی توانایی، اندیشه و فکر والای گذشتگان و نیاکان پاک سرشت این سرزمین دارد، که این آثار را به یادگار گذاشته اند. و تنها در این صورت می توان معماری مسکونی معاصر ایران را دنبال رو معماری سنتی ایران و باز نمایی مفهوم هویت ایرانی دانست. بنابراین یکی از روش های بررسی هویت جوامع امروزی، توجه به عناصر فضایی و نقش آن برای شناسایی هویت جامعه مسکونی ایرانی، برای بررسی عناصر هویت ساز آن با فرهنگ جامعه است. معماری مسکونی ایران راهکار مناسبی به نظر می رسد. روش تحقیق بر اساس تفسیری- تاریخی و با استفاده از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و با استناد کردن به نمودارها و دیاگرام های پژوهش انجام شده و تکنیک پیمایش انجام شده است. در آغاز تعریفی از مسئله هویت و هویت سازی در معماری داده شده است و پس از آن نمونه های ساخته شده و در حال ساخت از این ساختمان های مسکونی معاصر که در خیابان حضار اراک واقع شده است مورد تحقیق و مطالعه قرار گرفته است. و نتایج حاصل از این بررسی حاکی از آن است که در معماری مسکونی معاصر ایران عناصر هویت ساز نقش به سزایی در تحقق هویت و اثربخشی بافت داشته است.

کلیدواژه ها

هویت ملی، عناصر هویت ساز، معماری معاصر، ساختمان های ایرانی، بافت تاریخی حصار اراک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.