ارزیابی روش های SLA و تحلیل سلسله مراتبی در مدل پهنه بندی آگروکلیمائی محصول گندم به منظور حداکثر نمودن بهره وری منابع آب و خاک مطالعه موردی استان همدان

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: نهمین سمینار سراسری آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI09_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1681
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدهادی نظری فر

کارشناس آموزشی و پژوهشی گروه مهندسی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان دان

رضوانه مومنی

کارشناس پژوهشی گروه آبیای مهندسی و زهکشی پردیس ابوریحان - دانشگاه تهران

کیوان سیفی

محقق موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی (مرکز ورامین)

چکیده

محصولات کشاورزی، هر کدام شرای خاص اقلیمی خود را می طلبند و در محدوده معینی امکان رشد و نم دارند. بنابراین چنانچه آن دسته از محصولاتی که با شرایط حاکم بر منطقه سازگاری دارند به عنوان الگوی کشت انتخاب شوند ضمن امکان برخورداری از حداکثر بهره وری و راندمان منابع آب و خاک، کمترین آسیب را به منابع منطقه در دراز مدت وارد می نمایند. لذا واضح می باشد که نیازمند به برنامه ریزی دقیق بر اساس استعدتادها و محدودیت های منابع است. در این راستا سازمان خوار بار جهانی به منظور بهینه سازی استفاده از زمین، آب و سایر منابع، مدلی را تحتت عنوان مدل پهنه بندی آگروکلیمائی (AEZ) ارائه و پس از تحقیقات و آزمایشات فراوان آن را برای کلیه کشورها توصیه نمود. مدل AEZ دلالت بر تقسیم بندی یک منطقه، به واحدهای کوچکتر را دارد که این واحدها از جنله قابلیت اراضی ، توان تولیدی، استعداد اراضی و غیره مشابه هستند. از این رو در این مطالعه ، جهت تعیین و توسعه بهترین و دقیقترین مدل AEZبرای محصول گندم دیم در منطقه همدان با توجه به اهمیت وزن دهی عوامل در مدل، دو روش SLA و تحلیل سلسله مراتبی جهت وزن دهی فاکتورهای موثر در مدل مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در روش SLA علیرغم سهولت نسبی کاربرد ، طیف های ایجاد شده در نقشه های نهایی حاصل ازمدل، از برجستگی مناسبی برخوردار نیستند. بدین معنا که با توجه با این رو ش مناطقی وجود دارند که مناسب تشخیص داده می شوند، حال انکه به لحاظ نسبی فاقد ارزش مناسب کشت گندم می باشند. اما در روش تحلیل سلسله مراتبی با توجه به مقایسه دو به دوی پارامترهای تاثیر گذار در کشت گندم، نواحی مستعد کشت گندم در بهترین حالت بسیار دقیق و جزئی نشان داد ه شده اند. با توجه به اعمال وزن پارامترهای اصلی در زیر پارامترهای تاثیر گذار درنقشه نهایی به جرات می توان گفت که نقشه نهایی در حقیقت بازگو کننده مکان های مناسب کشت گندم بر اساس نیازمندی های واقعی این کشت در منطقه می باشد که این موضوع نیز با استفاده از توابع تحلیل ناحیه ای سیستم اطلاعات جغرافیایی تایید میگردد.

کلیدواژه ها

همدان ، روش SLA ، پهنه بندی اقلیمی کشاورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.