برآورد سیلاب با نگاه به برنامه ریزی شهری (مطالعه موردی: شهر جویبار)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی مدیریت و مهندسی سیلاب با رویکرد سیلابهای شهری
  • کد COI اختصاصی: IFMC02_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1003
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید بخشی

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، شهردار شهر جویبار

احمد صحرائی جویباری

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، کارشناس ارشد واحد GIS شهرداری جویبار

محمد طاهرکاکو

کارشناس ارشد سازه های هیدرولیکی، کارشناس ارشد واحد عمران شهرداری جویبار

چکیده

پدیده سیلاب به دلیل گسترش شهرهای بزرگ چهره جدیدی پیدا نموده است و تحت عنوان سیلاب شهری جایگاهی جدید را در مطالعات شهری بازنموده است. مدیریت سیلاب شهری به دلیل ویژگی خاص شهرها، بر یکپارچگی مدیریت داده ها استوار است که این یکپارچگی به کمک عوامل جغرافیایی و تکنیک ها ارتباط داده ای محقق است. از این رو برای کنترل سیلاب در این شهر به گردآوری داده های سیلاب، باران و هواشناسی و فیزیوگرافی منطقه پرداخته شده و طی چندین بار پیمایش های محیطی و تهیه نقشه های گوناگون نقاط حساس این شهر در بخش های گوناگون از سطح شهر شناسایی گردید و با روش های گوناگون هیدرولوژی و نرم افزار ARC GIS سیلاب های درون و برون شهری ایجاد شده از حوضه های بالادست مورد بررسی قرار گرفت. همچنین مدل EPA SWMM5 برای شبیه سازی شهرستان جویبار انتخاب گردید. در شبیه سازی شهر کل ناحیه ها مدل سازی گردید. در مجموع 20 زیر حوضه برای شهر تعریف شده است که مشخصات مربوط به هریک بر اساس اطلاعات به دست آمده از بخش فیزیوگرافی استخراج گردیده است. یافته ها نشان می دهد مقدار ضریب زیری برای سطوح نفوذپذیر با توجه به اینکه سطوح نفوذپذیر بیشتر فضای درون شهر سبز می باشند، مقدار آن 0/15 انتخاب گردید. همچنین مقادیر ذخایر سطحی در سطوح نفوذ پذیر و نفوذ ناپذیر صفر است. افزون بر این یافته ها نشان می دهد میزان سیلاب 21 متر مکعب می باشد. دیگر نتایج و یافته های این پژوهش در درون مقاله آورده شده است.

کلیدواژه ها

سیلاب درون شهری، سنجش و برآورد سیلاب شهری، شهر جویبار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.