اثرپذیری متقابل رفتار محیط آموزشی و طراحی فضای آموزشی برای کودکان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی نظریه های نوین در معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: QCAU01_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده تفرشی حسینی

Azadeh۰tafreshi@yahoo.com

چکیده

محیط زندگی، کودک را با بینش ها و قواعد آشنا می کند و او را برای زندگی بزرگسالی آماده خواهد کرد. دوران کودکی مرحله ای از زندگی است که طی آن نوعی سازگاری تدریجی با محیط رشد ایجاد می شود. کودک برای مطابقت خود با محیط به جذب آن در وجود خویش نیازمند است. این جذب در نهایت منجر به شکل گیری الگوها و تصورات ذهنی از محیط می شود. بنابراین شناخت صحیح کودک و نیازهایش در محیط طبیعی او که در برگیرنده طبیعت و شرایط اجتماعی می شود، اهمیت بسزایی در شناخت درست برای دستیابی به آموزشی و رفتار مطلوب خواهد داشت. فضای آموزشی به عنوان محیطی که بعد از خانه، کودک به آن احساس تعلق می کند، در جهت رشد و پویایی کودک تأثیر بسیار زیادی دارد . لذا شناخت و طراحی فضای آموزشی که بتواند نیازهای کودک در سطح کلان جامعه و در سطح خرد مدرسه را برآورده سازد، گامی بزرگ در جهت آموزش و یادگیری او خواهد داشت. در این مقاله در پی پاسخ به این سئوال خواهیم بود که عوامل محیطی و طبیعی که شامل مواردی چون فرهنگ، عوامل مذهبی، سیاسی، اقتصاد و تحولات اجتماعی است تا چه اندازه بر فضای آموزشی و یادگیری تأثیرگذار است؟ و آیا فضای آموزشی متأثر از رفتار و تحولات جامعه می تواند باشد؟ چه ارتباط نظری و استدلال بین معماری فضای آموزشی و اهداف آموزشی و تربیتی وجود دارد؟ روش تحقیق در پیش گرفته شده در این مقاله، روش توصیفی- تحلیلی است و گردآوری داده ها به شکل اسنادی و میدانی است و از منابع کتابخانه ای و سایت های اینترنتی استفاده شده است. در پی این هدف به ارتباط متقابل رفتار و محیط و بررسی موردی تأثیر کالبد فضای آموزشی بر یادگیری دانش آموزان خواهیم پرداخت. و رویکردهای نظری رابطه محیط و رفتار را بیان خواهیم نمود. و به درک این مطلب می رسیم که روند تحولات جامعه بر نظام فکری و در نهایت رفتاری مردمان تأثیرگذار خواهد بودو عوامل محیطی اعم از اقلیم، مذهب، فرهنگ، سیاست و اقتصاد، در شکل گیری محیط های مصنوع دخالت مستقیم دارند. حال با پیشرفت تکنولوژی و علوم مختلف در دوره معاصر و عدم پاسخگو بودن کالبد و سیستم آموزش سنتی و در پی تحول در فضا و سیستم آموزشی سنتی به مدرن که مسلماً تحول کالبد آموزشی را نیز در پی خواهد داشت،کودک پویاتر خواهد بود. شناخت بهتر از کودک ونیازهایش وشناخت عوامل رفتاری او ، طراحان را به خلق فضای متناسب با رشد و پویایی کودک هدایت خواهد کرد. و در پی آن تعامل دوسویه رفتار و فضای آموزشی به نحو مطلوب، خود نمایی خواهد نمود.

کلیدواژه ها

کودک، رفتار، فضا، طراحی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.